Zal ik je imiteren?

ImiterenHet is enkele weken geleden. Ik ging een kop koffie halen en vanuit mijn werkruimte keek ik onder het opstaan in de verte in een ruimte met een grote glazen wand. Daar was een bespreking tussen zo’n zes of zeven personen en er was iets dat me onmiddellijk opviel. Drie uit de groep leunden iets achterover met hun handen gevouwen achter hun hoofd. Je kent dat wel, een eigenlijk vreemde houding voor een mens maar je doet het zelf ook vaak. Het straalt een bepaalde ontvankelijke houding uit, zo van “ik hoor je aan, het bevalt me wel, ik voel me op mijn gemak”. Eigenlijk was de houding niet zo belangrijk maar wel het feit dat ze alle drie dezelfde houding hadden aangenomen. Het was erg grappig om te zien.

Je ziet het vaak, deze non verbale signalen, je zit tegenover iemand, jij gaat met je armen over elkaar zitten, een niet zo ontvankelijke houding overigens, en je gesprekspartner doet het ook. Dat imitatiegedrag drukt uit dat men zich op zijn gemak voelt bij je, gevoel van gelijkenis en waardering. We doen het onbewust. Desondanks valt het me toch altijd op. Misschien maar als een compliment zien, want blijkbaar ontlok jij dat bij je gesprekspartner.

Het schijnt ook zo te zijn dat het uitblijven van imitatiegedrag een afstotende werking heeft, weer onbewust gedrag. Maar het verklaart wel waarom het ene gesprek een beter gevoel geeft dan het andere. Ik kan het wel plaatsen.

Wat me bezighoudt is of je dit nou ook zou kunnen manipuleren. Let op:ik ben niets slechts met je van plan maar misschien zou je de gesprekspartner eens kunnen testen. Ga met je handen achter je hoofd zitten en zie of hij of zij dat ook doet. Zo ja, het zit wel snor met die relatie. Zo nee, doe je iets fout? Onzekerheid? Of jij gaat, deze keer bewust, het gedrag met je overbuurman imiteren en geef hem het (onbewuste) gevoel dat je hem of haar waardeert, je de gelijke bent.

Mijn advies: niet doen, je gaat misschien spoken zien. We moeten de natuur maar zijn werk laten doen. Het schoot vandaag zomaar even door mijn hoofd.

Één reactie op “Zal ik je imiteren?

Geef een reactie