“Cijfers interesseren me niet”

Nee, cijfers interesseren me niet! Ik deed deze uitspraak de laatste jaren al diverse malen en menigeen moet zich daarover verbaasd hebben.

Was ik er dan niet de gehele dag mee bezig?
Ja, afhankelijk van de job op enig moment, dag en nacht zelfs.
Was en is het dan niet mijn vak?
Helemaal, geen enkele reden om het te verloochenen.
Lag ik er dan niet wakker van?


Oh ja, te vaak. Ik herinner me nog momenten genoeg dat ik vóór het eerste hanegekraai wakker schoot met zorgen over……jawel cijfers en geld. En ik sliep er nog maar net van.
Kon ik me er dan niet vreselijk over opwinden?
Ik voel nog de koppijn die ik er over had.

Merk je dat ik in de verleden tijd praat?

Mijn eerste werkdag, als de dag van gisteren, blauwe bonnetjes op volgorde sorteren en inschrijven in een breed boek. Ja, schrijven, beste jonge lezers en nog wel in een boek!!
Daarna de doorschrijfboekhouding, wie weet er eigenlijk nog wat het is?
En oh, ik stond perplex toen ik de eerste factureermachine zag, een IBM schrijfbolletje bewoog zich automatisch langs de regel en tikte de juiste tekst. Een wonder! Ik was niet veel gewend denk ik, toch was Neil al op de maan geland hoor Jan.
De ontgroening verliep voorspoedig, snel droog achter de oren en binnen enkele jaren had ik al een goede zelfstandige positie. En het ging om cijfers en geld.
Cijfers die klopten, geen verschillen, rapporteren, klaar, 23 jaar.

10 jaar verder, snel gegroeid tot directeursrol in een prachtig bedrijf. Het finance vak zelfs wat naar de achtergrond verdrongen, daar had ik mijn mensen voor (ahum…). Bezig met algemene zaken, investeringen, financieringen en veel met wat we tegenwoordig HR noemen. Ging me goed af. Wat heb ik veel geleerd in die jaren.

Nog eens 7 jaren verder graag, waarvan toch wel enkele tropenjaren, meer terug in de finance rol. Bedrijf in problemen, zware financieringskwesties, reorganisaties, nog steeds veel met mensen bezig, minder met cijfers. Geen gemakkelijke tijd.
14 jaren later en als je goed meegeteld hebt en mijn leeftijd kent, dan weet je dat we in 2011 zitten, ik kan er niet omheen dat ik al wat jaren meedraai. Door het interimmen 15 !! bedrijven verder. Wat een rijk (figuurlijk hoor) gevoel om zoveel gedaan te hebben, veel uiteenlopende dingen waarin het zeker nog wel eens om cijfers ging maar cijfers die kloppen, geen verschillen, rapporteren, klaar bestaat niet meer. Klaar graag vervangen door we kunnen starten.

En nu: altijd zoeken naar waarom dingen zijn zoals ze zijn. Processen analyseren, drivers vaststellen, veranderingen onderzoeken, changemangement, projecten doorvoeren en iets in beweging krijgen, waarom doen mensen wat ze doen, medewerkers begeleiden, overtuigen, juist hen laten functioneren. Draagvlak creëren.

Het is geweldig om bij jezelf de lange weg naar vandaag te zien, selfmade heet dat.
En nog altijd is er een learning curve, heerlijk.

Nee, cijfers interesseren me niet.
Oke het is natuurlijk zwaar overdreven maar ik gebruik de uitspraak om maar overduidelijk te maken dat het juist om al het andere gaat. Daar kun je onderscheid leveren!

En toch, toegegeven, heel diep van binnen zit ook nog een boekhoudertje …….. hij is niet weg,
ik praat nog wel eens met hem….. aardige vent trouwens

Één reactie op ““Cijfers interesseren me niet”

Geef een reactie