Help !!

Enkele dagen geleden, 1 oktober, een dag met fantastisch mooi weer. Ik genoot nog na van het afstudeerfeestje van de dag ervoor van mijn zoon en zijn vriendin. Een klein verhuisklusje van Nijmegen naar Sint-Oedenrode. Al met al goed besteed.

Kun je je dan voorstellen dat ik toch een slechte dag had? Oorzaak: de Volkskrant van die ochtend met het artikel “doei Einstein”, het hield me de hele dag bezig. Ik snap er namelijk helemaal geen bal van.

Ik zal het snel wat toelichten:

Iedereen heeft er zo ondertussen wel van gehoord. De deeltjesversneller in Geneve: Italiaanse onderzoekers hebben in experimenten aangetoond dat neutrino’s sneller bewegen dan het licht.

Nou verdenk ik Italianen wel van macho gedrag, maar dit klinkt toch allemaal erg serieus.
Het artikel sluit met de opmerking dat als dit waar is, dit het begin van totale chaos is.
Ik maakte me al zorgen over Griekenland en de euro en zo, maar wist ik veel dat we er een probleem bij hebben. Totale chaos dus. Inderdaad want alles tussen het begin van het artikel en deze slotzin begrijp ik niet. Wie kan mij helpen?

Het begint al bij het woord neutrino’s, had jij daar al van gehoord? Niet? Laat ik nou begrepen hebben dat het bijna massaloze deeltjes zijn. Hier wordt al een flinke aanslag gepleegd op het voorstellingsvermogen maar allez, laten we zeggen dat ik dit nog volg. Die deeltjes worden naar een detector in San Grasso gestuurd (733 km verderop) en laat ze daar nou 60 nanoseconden te vroeg aankomen, eerder dan het licht!

Even een time-out:

What’s the big deal? 60 nanoseconden wat is dat nou helemaal? Ik fiets graag en ja, ik kom óók wel eens te vroeg thuis, dan is bijvoorbeeld de koffie nog niet klaar. Maar dan heb ik het over een half uur of zo. Zeur toch niet over 60 nanoseconden. En snelheid van het licht, okay, gelukkig is licht snel maar je gaat me toch niet vertellen dat ik, in theorie, zo hard zou kunnen rijden met mijn witte bolide dat ik de koplampen inhaal! Niet erg handig dus als ik hem met een pakketje neutrino’s ga opvoeren. Ik moet er niet aan denken. Maar lieve mensen dat kan toch ook niet. Je arriveert op je bestemming en even later komt het licht van je koplampen aan. Gestoord zijn ze daar in Geneve.

Het artikel meldt verder: “als die neutrino’s van CERN naar San Grasso sneller bewegen dan het licht, kunnen ze naar alle normale begrippen niet door versnellen zo ver zijn gekomen”.
Help!! Waardoor dan in godsnaam? Kan iemand mij uitleggen waar dit over gaat?
Kijk, als ik een deadline moet halen op mijn werk en als het wat sneller af moet zijn, dan moet ik gewoon wat versnellen. Gaat iemand mij nou wijs maken dat er nog andere manieren zijn om sneller te gaan, ik ben in voor alles, als ik neutrino’s moet gaan slikken doe ik dat hoor, laat maar weten.

Als dan iemand in het artikel verklaart dat door het sneller bewegen van de deeltjes de oorzakelijkheid onderuit wordt gehaald, nou dan geef ik het eigenlijk al op. Oh ja, en ook nog: “oorzaak en gevolg worden omgedraaid”
Het voelt niet goed mensen. Ben je wel eens dronken geweest en dat je iets hoort waarvan je denkt dat je het zou moeten snappen maar je vat het niet op dat moment. Ja, drank maakt dat allemaal kapot, ik kan dat overigens accepteren. De oorzaak is namelijk drank en het gevolg is dat je iets niet snapt.
Nu draaien de neutrino’s oorzaak en gevolg om. Ik snap dit niet dus dat betekent dat ik drank op heb of zo? Eerlijk, ik zweer het je, geen druppel vandaag. En die van gisteren is al lang uitgewerkt.

Het slot van het artikel klopt eigenlijk wel: ” het begin van totale chaos” maar dan bij mij en dat komt door dat vervelende artikel.

Wie helpt mij uit de brand?
Ik hoop dat ik snel het licht zie.

Geef een reactie