Kwadranterie

KwadrantNu ik vandaag voor de derde keer deze week een kwadrant heb gebruikt om het inzicht helder te maken in een kwestie, vond ik het tijd mijn enthousiasme  te delen. Toen ik deze week voor een groep collegae ook nog eens de ervaring deelde over een bijzondere persoonlijke toepassing van zo’n kwadrant ben ik niet meer te houden.

Dus hier ben ik.

De inzet van een kwadrant om bijvoorbeeld te nemen beslissingen in kaart te brengen, is wat mij betreft onuitputtelijk. In de wiskunde wordt een tweedimensionale carthesische ruimte wel verdeeld in 4 kwadranten, genummerd vanaf de hoek nul (de positieve eerste as), tegen de wijzers van de klok in, begrijp-u-wel! Jij ook wat moeite met het woord carthesisch? Nou dat heeft te maken met een orthogonaal coördinatenstelsel !! Ben je er nog?

Een mens zet af en toe de dingen wel eens op een rij, ik wel tenminste. Soms heet dat een midlife crisis maar ik kan je geruststellen, het is gewoon lekker om je ambities eens te overzien. “Het glas halfvol”, “het leven is een vat vol keuzes” wie kent die prietpraat niet.
Het volgende valt mij op: hoeveel mensen laten de sleur gewoon toe, zoeken de spanning nooit op, stellen zich nooit eens voor uitdagingen. Ik wil het anders, dus bij tijd en wijle  maar weer overzien welke keuzes er voor mij mogelijk zijn. Met zo’n oneliner als “out-of-the-box-denken terug naar het eigenlijke onderwerp.

Maar wat heeft die kwadrant nou te maken met deze overdenking?
Nou, die kwadrant heb ik ingezet om “mijn vat” te zien.

Horizontaal is het geld weergegeven, links geld kosten, rechts geld verdienen, verticaal de ambitie of misschien wat treffender: zin-in boven, tegenover geen-zin-in onder. Het is meteen overduidelijk hoe de kwadranten  bepalen wat je moet doen of niet moet doen. Volgens mij is de tekening hierboven alleszeggend, rechtsonder zit de burn-out verstopt, linksboven het faillissement, rechtsboven een soort van-je-hobby-je-beroep-maken (dat heb ik niet voor elkaar hoor) en linksonder wil je helemaal niet komen. Mee eens?

Vervolgens heb ik een lange lijst gemaakt van dingen die ik doe en vooral zou willen doen.
Zakelijk en privé, nu en later. Die heb ik allemaal in de kwadranten geplot op hun juiste plek althans op de voor mij juiste plek want ambitie is natuurlijk mijn persoonlijke ding.

Een voorbeeld: het schrijven van een blog. Een echte hobby van me (bovenin dus) maar ik schiet er financieel geen donder mee op maar het kost ook niets (midden boven dus, ja die groene).
Hieronder is het resultaat. Vergeef me,  maar om me nou helemaal bloot te geven gaat me te ver, ik geef je alleen een indruk van de plaatsingen , niet van hun inhoud, daar moet je het even mee doen.

 

 

 

Zie je ook dat ik nooit rijk zal worden?!

De grote groene cirkel, dat is waar het mij om ging. Daar vind ik mijn focus en om het wat spannender te maken, daar in staan zeker dingen waarvan je de wenkbrauwen zou optrekken. Linksboven wat uitspattingen waarvan ik er één binnenkort waar ga maken, mede dank zij het inzicht uit deze kwadrant.

Voor mij bewees hij hier weer eens zijn waarde. Het creëert een fantastisch inzicht. Het beelddenken is zo verhelderend.

Ik kan iedereen aanraden zo eens om  te gaan met zijn plannen en zijn toekomst.
Het zet je scherp en het helpt je met het maken van keuzes.

Als je er eens met mij over van gedachten wilt wisselen dan doe ik dat met plezier.

See you in the future.

Geef een reactie