Dat en meer !

Frits ThorsIk mis Frits Thors.

Hij leeft nog, wist je dat?
Hij is op 13 september 2009 maar liefst 100 jaar oud geworden. En dat is al weer 4 jaar geleden! Je moet misschien zelf ook enkele grijze haren hebben wil je hem nog kennen.

Frits Thors, de nieuwslezer zoals een nieuwslezer ooit bedoeld was.  Ik wil het met die opmerking afzetten tegen die vreselijke nieuwsshows van dit moment.

Mijn ritme is iedere ochtend behoorlijk gelijk. Saai misschien, maar wie heeft dat niet?  Je staat op een vaste tijd op, maakt je gang langs toilet, douche, spiegel, koelkast, smartphone en zit nog even voor het dagelijkse nieuws voor de tv. Eigenlijk is zo’n live nieuwsbulletin dan al weer achterhaald want je keek zojuist al even op de app-jes met de last-minutes nieuwberichten. Was je ze toch mooi even voor. Maar goed, toch even zitten. En daar komt het bekende deuntje weer.

De vaste RTL4 kop van Jan de Hoop, oh híj is het weer.
Eerst even een halve zin over het weer om alvast het tipje van de sluier op te lichten en na de belofte dat  er dadelijk meer volgt.
Gaan we naar de “toestand op de weg” en we schakelen even over naar Pascal:
“Pascal goede morgen, hoe gaat het met het verkeer deze ochtend?”.
En daar komt, hoe verrassend, Pascal: “Goede morgen Jan, het valt nog mee maar het wordt al wat drukker, ik kom dadelijk terug met meer informatie”.
Heb je het door, we zijn nog geen sikkepit verder.

Zo en dan kan Jan nu beginnen aan het nieuws. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat hij meldt, welke rampen  zich hebben voltrokken, hoeveel doden nu weer of waar de rellen waren, want wat overheerst is het strakke formatje waarin de berichten worden gegoten met een (niet)passend ploem-ploem deuntje in enkele varianten op de achtergrond. Het formatje bepaalt dat na “wat ons opviel in de andere media” er al vast de vooraankondiging komt van het slotnieuws. Je houdt het niet voor mogelijk, ongeacht de ellende die is gemeld, wordt er toch iedere dag iets luchtigs en grappigs gevonden. En die vooraankondiging(!!), als ik nieuwslezer was had ik al lang kotsend over de rand gehangen.  Wat dacht je van: “zometeen, dieren in het nieuws” of “stuntende bejaarde”, “clowns aan de macht”. Het is toch ongelooflijk wat ze zo’n volwassen vent laten zeggen en dat hij het nog doet ook.

Als het op een andere zender nou maar eens beter was. Neem nou Nederland 1, “vandaag de dag”. Staat zo’n spijker van een griet iedere dag in dezelfde pose, één been stijf, het andere losjes er naast te verkondigen wat we dadelijk allemaal te horen krijgen. Dat en meer na de reclame. En dan komt ze weer terug met nog eens diezelfde opsomming. Ze gaat zitten, heeft het over de dag van ……, weer wat in een format verpakte nieuwtjes. Dat en meer zometeen.  Dan gaan we eerst naar Robert voor het weer en het verkeer. “En Robert, het wordt einde van de week eindelijk wat kouder, toch?” (Het gaat de volgende 4 dagen lang over die temperatuurdaling van maar liefst 7 graden). Die Robert spendeert, jawel, twee zinnen en belooft dadelijk terug te komen met meer.

En ja hoor, daar zijn ze, de nieuwsberichten. Ik luister met belangstelling maar eerlijk gezegd komt het er wat te frivool uit. Ik wil de sonore stem van Thors.

Terug naar Robert want die gaat vertellen dat het aardig druk is op de weg, iets drukker dan normaal op een dinsdag in november.Vervolgens komt madame weer terug en ze herhaalt gelukkig even wat de zojuist gelezen berichten ook al weer waren, was ik ze toch bijna vergeten.

Hou je vast als het een keer sneeuwt. Oh god, dan hebben ze een of andere blonde dame langs de snelweg gezet en achter haar raast het verkeer. Tot grote opluchting meldt ze dan ook dat het nog meevalt met de drukte. Maar natuurlijk, ze zal er dadelijk meer over vertellen.

Het zijn slechts de voorbeelden van die enorm opgeklopte media shows. Er móet nieuws zijn en ik verdenk ze er van dat iedere ramp hartstikke welkom is. Als er even ellende uitblijft zie je ze wanhopig nog wat melden over de zoveelste fase in de rechtsgang van Robert M. Maar net op tijd, gelukkig, de ramp op de Filipijnen, oef, die kwam als geroepen zeg, jammer dat de nieuwswaarde nog best wel tegenvalt. Maar toch dankbaarheid alom, verloren we toch bijna wat kijkers.

We hopen nog op een goede vermissing of, beter nog, een enorme aardbeving waar we nog wat verslaggevers naar toe kunnen zenden.

Ik hoor het jou zeggen: “man, kijk dan  niet !!”.
Je hebt gelijk.

Maar “dat en meer” blijft trekken.

Heb jij nog iets meer toe te voegen? Laat dan een bericht achter.

Jan

Geef een reactie