Mise-en-place

Mise en placeKook jij wel eens?
Ik wel!
Althans, zo zou mijn vrouw het willen horen.
Maar de waarheid is keihard anders, ik kook zelden tot nooit!
Zij kookt namelijk zo goed (oef….…gered)

En toch is er een voor mij zeer aansprekend element in het kookproces, de mise-en-place. In die snelle kookprogramma’s van tegenwoordig zie je soms flitsende koks die in een mum van tijd iets fantastisch op tafel zetten. Natuurlijk: het camerawerk is dan (storend) flitsend. Maar het feit dat al de ingrediënten al keurig gerangschikt klaar liggen is daar zeker ook debet aan. De mise-en-place is een noodzakelijkheid in een professionele keuken.

Mijn wekelijkse en dagelijkse “mise-en-place” voer ik uit in Bill Gates’ OneNote, ik ben er enthousiast over. Ik bezig al jaren de uitspraak: “mijn dag is om 09.00 uur al geslaagd”, dus mogelijk op het moment dat je collega pas arriveert.

Er zijn een paar vragen die ik mij zelf steeds stel:
“wat moet ik vandaag doen om het project een stap verder te brengen?”
óf
“is er iets dat ik vandaag moet doen om niet later terug te denken dat ik dit vandaag had moeten doen?”
óf
“waar wil ik dat ik aan het eind van de week sta?”
Iedere dag opnieuw!

Ingegeven door dit soort vragen voer ik mijn mise-en-place uit. Op maandagmorgen behandel ik die weekvraag en geef mijzelf het antwoord, ik noteer het in mijn OneNote setup van de week. Iedere morgen (vóór 09.00 uur dus) overzie ik mijn dag en de komende dagen en bepaal het programma voor de dag. Die mise-en-place maakt dat ik voor de meetings check en opschrijf wat de inhoud en/of gewenste uitkomst is, ik print en bereid vóór waar nodig, voorbereiding is “king”. Wie moet ik bellen? Welke mails moeten er uit? Welke acties zijn er verder? Klaarleggen van documenten geeft een flitsende dag, dat beloof ik je, zonder camerawerk.

En dan het maken van afspraken met anderen. Hoeveel tijd gaat er niet verloren door simpelweg mensen bij elkaar te krijgen of het moment te vinden om met je collega samen te zitten. Ik plan afspraken met anderen altijd zeer vroeg, steevast via de Outlook kalender om geen doorlooptijd te verliezen. Wát ik moet bespreken weet ik soms gewoon nog niet maar daarvoor de mise-en-place van tevoren.

Ontspoort mijn dag dan nooit? Zeker wel en te vaak, maar pas op: de mise-en-place heeft wel de belangrijkste acties benoemd en ook al doe ik niet alles, het belangrijkste is gebeurd.Heb ik dan altijd al mijn puntjes afgewerkt? Welnee, maar morgenvroeg leg ik de ingrediënten weer terug op het aanrecht.

Lang, lang geleden: wijlen mijn oom. Wat hebben we altijd gelachen om zijn pepermuntjes!! Iedere avond lagen zijn attribuutjes voor de volgende werkdag klaar bij het naar bed gaan, broodtrommeltje, sleutels en de legendarische pepermuntjes.

Maar het was gewoon zijn perfecte mise-en-place.

En als ik bij mij nu ’s ochtends op het aanrecht kijk……

Hoe ziet jouw mise-en-place er uit? Laat het me weten.

Jan

Geef een reactie