Wat een bijzonder land !!

Naamloze afbeeldingIk ben er meer dan eens geweest.
Aankomen is een feest, weggaan doet pijn.
Het land bungelt onbetekenend onder aan het continent, wie kent dit landje buiten haar grenzen, ik heb veel moeite moeten doen om deze verfomfaaide kaart te vinden.

Gezien de ligging is het verbazingwekkend dat de mensheid er steeds voor kiest om op gevaarlijk terrein te wonen. Waarom wonen aan de voet van een rokende vulkaan? Waarom wonen op een breuk in de aardkorst? Waarom, zoals hier, wonen op een steeds dalende bodem, langzaam wegzakken in het moeras? Daar kies je toch niet voor! Maar als de middelen van bestaan rijkelijk aanwezig zijn oefent dat blijkbaar toch een grote aantrekkingskracht uit, sterker dan het latente gevaar. Kortom: er wonen daar erg veel mensen, steden groeien aan elkaar, hoe lang zal dat goed gaan?

Achter haar rug, in de buurlanden, liggen de bergen, van lieflijke heuvels tot barre hoge toppen. Hierin schuilt het gevaar voor dit kleine delta gebied. Ik heb hiermee in feite al voldoende aangegeven dat de enorme hoeveelheid water die het land kan overspoelen een regelrechte bedreiging is. Meer dan eens waren overstromingen een gevaar en lieten haar bewoners het leven, vele stormen hebben het land geteisterd.
Maar alsof dat nog niet genoeg is, het water komt niet alleen van achteren maar ook van voren, die zeespiegel stijgt maar en hoe lang is het water tegen te houden?

Minstens 5 grote rivieren hebben de mega delta gevormd en zonder dat geologisch gegeven zou het land geeneens bestaan. Op de kaart vormt het gebied een bijzonder deel van het continent en kent het natuurgebieden die uniek zijn in de wereld.

Het mag zich gelukkig prijzen dat er een behoorlijke mate van welvaart is ontstaan, waardoor de bevolking wegen gevonden heeft om zich te beschermen. Maar het gevaar blijft bizar groot. Korte tijd geleden mocht ik weer rondreizen in het lage gedeelte van het land. Schitterende omgevingen dat wel, maar nergens is het water uit beeld en overal zie je in dat wateroverlast desastreuze gevolgen zou hebben. Toch geldt dat maar voor de helft van het land, het andere deel zou overstromingen kunnen doorstaan gezien zijn hogere ligging. Maar laat nou de meerderheid van de bevolking toch in het gevarengebied wonen, natuurlijk.

De wijdse blikken, de prachtige vergezichten, de overweldigende groenheid en de rijke dierenwereld zijn redenen genoeg om er een heerlijke vakantie door te brengen. Zou je er niet willen wonen? Neem op de koop toe dat de weergoden je gunstig gezind moeten zijn, maar eerlijk: het land verbaast je in elk weertype.

Al schrijvende in mijn wekelijkse Bed & Breakfast onderkomen, maakte ik zojuist een praatje met een medegast, een bodemonderzoeker. Hij doet onderzoek naar de dikte van de kleilagen hier in België. Ik sprak met hem over het land dat ik zojuist beschreef waar hij nota bene het meeste onderzoek deed. Wat is de wereld klein.

Ben je ondertussen benieuwd over welk land dit gaat.
Ik raad je aan het plaatje even om te draaien!!

Morgen reis ik er weer naar toe, #zinin !!

Ik ben benieuwd naar jouw reisverhalen.

Groet

Je landgenoot

Geef een reactie