Ik benijd de wolf

WolfTenminste de wolven in het overweldigend mooie Yellowstone Park in Wyoming, USA. Een ongekende verzameling van natuurwonderen. Wij hebben hier al enkele malen mogen vertoeven, in zomerse bloei maar ook in zwaar weer, een immense sneeuwstorm vroeg voorjaar, niet voor herhaling vatbaar trouwens.

Wolven zagen we er niet, maar toch zijn ze er, na een afwezigheid van 70 jaren, weer geïntroduceerd. In 1995.

Echte killers en aanpakkers natuurlijk maar vreemd genoeg geven ze ook veel leven terug aan de natuur. Wat die wolven daar voor elkaar kregen is haast niet te bevatten. Dit is het verhaal.

Door de afwezigheid van de wolf was het aantal herten en reeën enorm in aantal toegenomen ondanks pogingen van de mens de populatie te beheersen. Niet voldoende gelukt dus. Hun talrijke aanwezigheid in de natuur zorgde voor kaalgevreten gebieden. Het gebied was toe aan verandering.

Toen de wolf arriveerde (het waren er slechts enkele) hadden deze huilebalken er in een mum van tijd enkele te pakken. Maar het onverwachte, veel grotere effect was dat de herten vrij plotseling hun gedrag aanpasten, ze vermeden de valleien en ravijnen waar ze een te gemakkelijke prooi vormden en even plotseling herstelde de vegetatie van die streken, bomen werden tot 5 maal (!!) zo groot in 6 jaar tijd. Bijna niet voor te stellen.

Natuurlijk kwamen ook vogels ongelooflijk snel en massaal terug, bevers konden er weer bomen knagen en deze ware architecten van de natuur stelden veel andere diersoorten in staat een toekomst op te bouwen. Het tempo van regeneratie en herstel was ongelooflijk hoog. Meer otters, meer eenden, meer amfibieën, meer vissen, meer konijnen, meer roofvogels, meer vossen. Zelfs een toename van beren, meer bessen zorgden daarvoor en die beren joegen dan weer op de kalveren van, jawel, de herten en reeën waarmee het proces nog eens versnelde.

Maar als dit alles was!

De komst van de wolven veranderde het gedrag van de rivieren.

Minder erosie door de toename van de vegetatie, ze gingen meer meanderen, de beddingen vernauwden, meer poelen, door de vegetatie stevige oevers en robuustere rivierbeddingen, ja zelfs stroomversnellingen ontstonden daardoor. Jawel, de rivieren veranderden door de komst van de wolven.

Die paar wolven veranderden in nog geen 20 jaren het ecosysteem van Yellowstone Park. Ze verdreven het enorme aantal herten, er ontstond een snelle spectaculaire regeneratie van de vegetatie en de bodemerosie nam zeer snel af. Het landschap kreeg een ander aanzien.

Ik was onder de indruk van het filmpje dat ik zag.
Al mijmerend betrok ik die Yellowstone natuur op een bedrijf.

Tijden van bloei, maar ook immens zwaar weer, niet voor herhaling vatbaar trouwens.
Aanpakken en veel teruggeven.
Voor elkaar krijgen.
Toe aan verandering.
Plotselinge gedragsaanpassing.
Toekomst opbouwen.
Herstel.
Proces versnellen.
Verandering van het systeem.
Een ander aanzien.

Hoe zeer zou je niet die wolf willen zijn?
Ik ben geïnspireerd.
Ik benijd de wolf.

Groet

Jan

 

 

Geef een reactie