Een ui is niet goed genoeg.

UiPel eens een ui af!
Knisperende buitenlaag waar je niks aan hebt, waait zo weg.
De eerste glazige schil gaat er gemakkelijk af.
Dan wordt het hardnekkiger, hij is steeds lastiger af te pellen.
Om te janken, hij wordt steeds kleiner, waar is de pit eigenlijk?
Aan het eind heb je niets over, een ui heeft géén pit, wat kun je er mee?

Het is niet mijn bedoeling je op het verkeerde been te zetten met deze inleiding, maar deze week dacht ik aan een ex-collega en de vergelijking met een ui ging goed op.
Om je niet te verliezen ga ik het uitleggen.

Je komt ze in ieder bedrijf tegen:
Hij werkt er al vrij lang en zijn deur staat altijd open.
Hij is de alwetende.
Heeft alles al meegemaakt.
Heeft het altijd al gezegd.
Iedere vraag kent een ellenlang antwoord, doorspekt met voorbeelden.
Hij heeft verdorie altijd gelijk!

Ik praat hier over een hij maar laat ik vooral de zij niet uitsluiten, zij zijn er ook.
Hij (dus) was aardig, een hele toegankelijke persoon, we zullen hem vandaag Sjaak noemen. Iedereen had wel eens wat aan hem te vragen, anders gezegd: niemand kon eigenlijk om hem heen. Als je hem niet meehad, forget it, het gebeurde gewoon niet.
De directie vond hem onmisbaar, een sterke persoon, een ware pijler die Sjaak.
Ik vond hem een ui, op zijn Brabants, unne juin.

Zullen we Sjaak eens onder de loep nemen, afpellen eigenlijk?

Ik maakte kennis met hem en na een kwartier koffiedrinken was ik wel onder de indruk.
“Zó, die weet veel, kent de business goed zeg!”
Na een half uur hoorde ik wat terugkerende opmerkingen, niet erg.
Na een uur was het op, het zich herhalende verhaal was me inmiddels wel bekend.
Knisperende buitenlaag waar je niks aan hebt, waait zo weg.

Na enkele weken, ik was inmiddels uit de startblokken, had ik met hem afgesproken want ik had dringend behoefte aan zijn kennis. We hebben bijna twee uren gesproken en ik was met de berg antwoorden en veel verduidelijking erg tevreden. Het was een plezierig gesprek en het verliep vlot. Toch wel goed die Sjaak, je moet er een beetje doorheen kijken, nietwaar?
De eerste glazige schil gaat er gemakkelijk af.

Later, ik had de nodige ideeën gevormd en wilde die zeker eens toetsen.
Sjaak had tijd en hielp me graag vooruit.
Ai! Hij zag de dingen toch net wat anders. Wat ik wilde had hij ook ooit geprobeerd maar “dat lukt niet in deze organisatie”. Zelfs na wat koppen koffie kwamen we eigenlijk niet verder, we draaiden in cirkels rond en ik vond nauwelijks bijval voor mijn kijkrichting.
Dan wordt het hardnekkiger, hij is steeds lastiger af te pellen.

Een paar keer vroeg-wakker-worden verder móest ik toch nog weer eens met hem zitten, luisteren is tenslotte een groot goed. En ik had hem niet goed begrepen, veronderstelde ik. Als ik nou de “bril”van Sjaak eens opzette en met hem mee redeneerde, wat zou hij doen in mijn geval of anders gezegd hoe had hij het voorheen dan aangepakt?  Een vurig overleg, maar eigenlijk bleef het cirkels draaien doorgaan. Hij was er waarlijk goed in om aan te geven waarom het niet werkt. Maar wel beschouwd niet in staat om aan te geven wat wél werkt. Zonder nieuwe impulsen stond ik op, ik wist in ieder geval waarom het niet zou lukken, mooi meegenomen.
Om te janken, hij wordt steeds kleiner, waar is de pit eigenlijk?

Je komt ze inderdaad overal tegen.
Ogenschijnlijk krachtige persoonlijkheden met veel macht.
Maar ze ontlenen die macht echter niet aan kracht, maar aan het feit dat ze er al lang zijn en daardoor een enorme kennis hebben van het bedrijf en de business. En natuurlijk is dat erg waardevol maar het gecreëerde koninkrijk is niet het bastion waar iedereen zo tegenaan kijkt. De Sjaken van deze wereld zijn minder krachtig als het gaat om oplossingen, minder in staat zaken te verbeteren of te veranderen want als je de verschillende lagen afpelt blijkt er vaak onvoldoende kerncompetentie om juist dát voor elkaar te krijgen.
Aan het eind heb je niets over, een juin heeft géén pit, wat kun je er mee?

Ik krabbel aan het eind iets terug.
Het is te gemakkelijk om Sjaken te veroordelen.
Je hebt allerlei pijlers nodig in het bedrijf en soms is Sjaak echt van grote waarde.

Mijn boodschap is wel dat je de harde pit ook nodig hebt.
Al is het maar tijdelijk…..

By the way: ik heb nog altijd contact met Sjaak, leuke vent!!
En…..hij kent mijn stelling.

Ken jij ook een Sjaak?

Groet

Jan

Één reactie op “Een ui is niet goed genoeg.

  1. Natuurlijk. Wie kent er geen Sjaak.
    Maar….. met een goede ondergrond en wat licht in de duisternis, kan deze ui zich ontpoppen tot een plant. Geef hem (of haar!) vervolgens de juiste voeding en ook bloemen behoren tot de mogelijkheid! En bloemen geven…. zaadjes.
    Het vergt soms wat tijd en geduld, maar zelfs een ui met een knisperende buitenlaag en geen pit, kan een vruchtbare plant worden..
    🙂

Geef een reactie