Geen 4e keer !!

Saul BerensonHouse of Cards
Breaking Bad
Homeland

Mijn Netflix abonnement wordt goed gebruikt. En de getoonde volgorde geeft aan wat ik tot nu toe het boeiendste vond.
Zeg maar van Good to Great (bedankt Jim Collins), Homeland is een indrukwekkende blik achter de schermen van de Amerikaanse CIA, een geweldige serie en ik kan niet wachten op het volgende seizoen.

Een collega van even geleden gaf destijds aan dat hij mij steeds deed denken aan Saul Berenson, één van de hoofdpersonen uit Homeland, de man met de baard. Nu ik het gezien heb voel ik me wel vereerd. Die Saul past wel wat bij mij hoewel ik tot nog toe nooit een interimopdracht bij de CIA mocht doen. Zouden ze daar geen Shared Service Center nodig hebben? Ik zal morgen eens bellen!

Die Saul komt over als een wijze vent, krachtig, rustig, soms zelfs wat onderkoeld, vooral een man met waarden en zeer beheerst. Die waarden zijn bij de CIA echter toch wel wat bijzonder moet ik zeggen. Of het ergens op slaat of niet, ik ben toch blij dat ik bij een ander de eigenschappen van acteur Saul oproep!

Ben ik wijs? Och, ik denk goed over de dingen na, maar verlies wel eens bij Wordfeud!
Ben ik krachtig? Nooit tevreden genoeg over.
Rustig en onderkoeld? Ik vind eigenlijk van niet.
Heb ik waarden? Oh ja zeker wel.
Ben ik beheerst? Ja, maar wacht even!! Dat kent toch enkele uitzonderingen, gaan we het even over hebben.

In het algemeen ben ik wel een goede acteur maar ik herinner me toch wel eens danig uit mijn rol gevallen te zijn. En één van de afgelopen dagen kwam die herinnering weer eens heel levend naar boven:

Restaurant De Hoofdwacht, Gorinchem, 25 maart.
Een zeer gezellig etentje met oude bekenden van meer dan 10 jaar geleden.
Het sociale contact met anderen, altijd mijn grootste plezier.
En zeker in dit geval, enkele fijne collega’s van eerder.

En we konden er weer niet om heen, het ging over die tijd van toen, die ene keer, weet je nog ?!!  Ik ben beheerst maar in mijn loopbaan ben ik welgeteld drie keer echt uit mijn slof geschoten, geen slechte score na 38 jaren werken, toch? Hieronder de meest opvallende, Saul onwaardig:

Ik leidde een klein team.
Het was lastig met B.S. te A.
Bloed onder de nagels, haren regelmatig overeind (die had ik toen nog).
Toenemende druk en het overdruk ventiel hield het niet meer.
Ongelooflijk kwaad worden was het opgekropte resultaat, een kamer opzoeken, hard roepen tegen elkaar, verwijten over en weer en dat ging even zo door, het verdient geen schoonheidsprijs. Verborgen houden voor collega’s was er ondanks gesloten deur niet bij. Het ging ontzettend tekeer. En mocht je de indruk op doen dat ik er van genoot, dan is dat níet goed gezien!

Op dat moment had ik eigenlijk wat meer nodig van Saul.
Beheerstheid, wijsheid, kracht.

Ach, ieder van ons speelt zijn of haar rol en we zijn allemaal een beetje acteur.
In je werk geldt dat ten ene male zo, je kiest de rol die bij je functie past en je bent krachtig als je dat beheerst en zelf stuurt. Het is zeker niet goed als je er uit valt.
Dicht bij jezelf blijven is heel belangrijk, het leven is immers geen toneelspel.

Rust uitstralen is een keuze.
Kwaad worden is een keuze.
Maar uit je slof schieten is een ongeluk.

Sorry B.S. te A., maar je had het er naar gemaakt.
Je was wel de laatste, geen 4e keer meer voor mij.

Groet van “Saul”, (zonder baard)

Één reactie op “Geen 4e keer !!

  1. Wat een voortreffelijk verhaal weer! Beloofd is beloofd. Je hebt je aan je woord gehouden. Ik kreeg een spontane flashback haha. Afwachtend op je volgende blog. Een ware ‘Fan’…Gr, GF

Geef een reactie