Wat verandert er als je 55 wordt?

Wat verandert er als je 55 wordtMijn moed om 55 in de titel te plaatsen zal blijken.

‘s Morgens vroeg al langs de bakker om de nodige taarten te bemachtigen. Makkelijk dat hij al om zeven uur open is, ben ik toch nog een beetje op tijd op mijn werk. Het behoort niet tot mijn favoriete bezigheid om daarna met dozen en al onhandig door de tourniquet te wringen, hou het maar eens recht, het zal je maar gebeuren……

Ach, je kent dit soort kantoor tradities wel. Jaren geleden nam ik me voor toch echt een vrije dag te nemen op mijn verjaardag en ik heb dat ook zeker 2 jaar volgehouden. Eenmaal half elf, je slaat wat op de trom of zo en alle collegae doemen op. Handen schudden, wat gestuntel met bordjes en vorkjes, en ja hoor, daar komt ‘ie dan:
“Hoe oud word je nou eigenlijk Jan?”

Hoe lang heb ik niet gevonden en geuit dat de leeftijd van 55 een mooi moment is om te stoppen met werken. Als je 30 bent duurt dat namelijk nog zo verschrikkelijk lang, dat het beeld van iemand van 55 er een is van een man op leeftijd die al lang genoeg gewerkt heeft. Denkbeelden dat iemand van 55 misschien wat minder mee kan in de onstuimigheid van een drukke baan behoorden ook hiertoe, misschien moet de oudere werknemer maar afhaken en hoe mooi is het niet om, als je vroeg gestart bent met werken, ook maar vroeg te stoppen om van het leven te genieten. Alsof dat dan pas begint.

Naïef mensen!
Er is namelijk helemaal geen oudere man te bekennen, ik ben een jong ding.
En toch is er wel een verschil met eerder: op veel punten voel ik me namelijk een stuk beter!

Die gedachten van toen hebben ook gezorgd voor wat financiele voorzieningen waarvan we nu dan zouden moeten leven. Zal ik eens eerlijk zijn? Veel te weinig, wist ik dat we nog zoveel geld nodig hadden.
Maar doorgeschoven naar later, als ik echt wat ouder ben (komt dat dan?).

“Hoe oud word je nou eigenlijk Jan?”
Ik heb er echt veel moeite mee als mensen naar mijn leeftijd vragen, ik denk steevast “Had het maar niet gevraagd”. Nog zo’n leuke “Hoe lang ben je al getrouwd Jan?” of “Hoe oud zijn jouw kinderen?”. “Je bent zo oud als je je voelt”, wat een dooddoener, ik kan er helemaal niets mee.

Ik geloof dat het te maken heeft met hoe ik me voel, als een doorgeschoten tiener, als één brok energie. Dat is allemaal erg positief, alleen de cijfers van de leeftijd doen je dan beseffen dat je toch al wat verder bent. Soms word ik hierin niet begrepen.
Vraag er dus niet meer om!!

Op zondagmorgen zo’n 80 tot 100 km wegtrappen. Als een kind zo blij met de laatste gadget en een (bijna) early adopter als het gaat om de nieuwste smart phone of het werken in the cloud. Als het kan een boeiende, zelf uitgestippelde vakantiereis in een ver oord en altijd in voor een uitdaging. Trek me uit de comfortzone en ik ben je man. Nee, ik voel me op geen enkele wijze ingeslapen, beleef geen sleur en heb nog ongelooflijk veel plannen en ideeen. Ik heb eigenlijk altijd haast: ik moet (lees: wil) nog zo veel doen (in mijn leven).

Wat 55!
Beste jongeren of liever mede jongeren:

– ik had nog nooit zoveel zin in de dingen waar ik mee bezig ben, meer dan jullie
– nog nooit zoveel keuzes om dit of dat te gaan doen, meer dan jullie
– veel meer energie dan ooit, althans voor de dingen die ik graag doe, meer dan jullie
– zie ik ook iemand van 55 nog als een wat oudere man of vrouw, maar dat geldt dan niet voor mijzelf
– ben ik fitter dan ooit, ga maar eens mee fietsen!
– ik ben van plan zeer oud te worden.

Gewoon doorgaan Jan.

Niets aan de hand.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie