Het kan niet mooier

Het kan niet mooierGezellige dorpjes?
Nee, ronduit ongezellig.

Terrasje pikken? Lunchen?
Onmogelijk, probeer een winkel te vinden,  in de berm eten, dat kan, wat zeg ik: dat móet.

Lekker weer dan?
Als je 12 graden lekker vindt, met wat wind en regen.

Gezellige drukte?
Hou toch op man, eenzaam.

Mooie hotels?
Nee.

Goede keuken?
Een vis, een schaap, full stop.

Goed wegennet?
Die wasborden zeker!

Goedkoop?
Duur.

Vriendelijke mensen?
Dat gaat nog al, contact leggen is lastig.

Veel wild?
Walvisje hier en daar, maar die klojo’s jagen er op.

Mooie natuur dan?
Náttúran er yndislegt, het kan niet mooier.

Je begrijpt het al, dit is mijn misschien wel meest favoriete vakantieland.

Een 18 daagse autotrip, van hoogtepunt naar hoogtepunt. Hoe vaak dacht ik niet: “het kan niet mooier” en even vaak had ik het mis, het kan wel.

Na 3 dagen aan de zuidkust, de natuur met veel bezienswaardigheden en enorme hoogtepunten was ik bang voor een anticlimax. Daarna waren de Oostfjorden en het midden noorden zo geweldig dat het laatste deel alleen nog maar kon tegenvallen. De meeste toeristen buigen veel te snel weer af naar het zuiden richting hoofdstad, wij namen de Westfjorden er nog bij, kost je een week, maar allez, kijk maar eens op de kaart, dat relatief kleine aanhangsel betekent heel wat kilometers. Maar het heeft wel zo’n indruk gemaakt, weg die anticlimax. Weinig toeristen, zeer veel fjorden, veel onverharde wegen.

Het kan niet mooier.

De ware vakantiebeleving bestaat voor ons uit van dag tot dag verder trekken, leuke overnachting, rijden, picknicken (ja, dat is wel leuk!), aankomen in een dorpje, 120 inwoners, geen kip te beleven en ook nauwelijks kip te eten trouwens, maar goed hoe lekker kan vis zijn of een lamsfilet.

Het rijden was een feest, veel, heel veel stoppen voor weer een foto, wat onverharde wasborden er tussen, dat heeft een geweldige charme en je struikelt er bepaald niet over de toeristen, waar zijn die eigenlijk allemaal?

Ik prijs me gelukkig in de loop der jaren al zeer veel spectaculaire dingen gezien te hebben, maar dit land heeft met zijn jong geologisch karakter mijn hart gestolen.

Er is één nadeel: het kan niet mooier!

Of toch wel?

Oh ja trouwens, het gaat over IJsland.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie