Who am I this time?

Het valt mij op dat ik nooit vraag naar iemands functie maar altijd naar zijn rol. Ik doe dat al vele, vele jaren en voor zover ik me herinner is dit automatisch gegroeid. Onderbewust geef ik hiermee iets heel belangrijks bloot van mijn denkwereld.

Enkele weken geleden reed ik op vrijdag naar huis en overdacht een hele mooie week.
4 verschillende werklocaties, Brussel, 2 x Eindhoven en Nijmegen, wat afspraken buiten het werk (Best, Utrecht, Vught, Eindhoven), mijn zwager helpen met het een en ander, filmopname bij mij thuis (!!). Het is die diversiteit die ik zoek, deze week voldeed daar meer dan prima aan.

Het is wel voor te stellen dat je in een dergelijke week diverse rollen aanneemt, met steeds een verschillende pet op en ik besefte me dat op die bewuste vrijdagmiddag.
De rol en de pet, misschien even onderstaande “bijsluiter” lezen.

We lopen even de week door, gordels vast:

Op maandag begon het om als begeleider het nodige af te stemmen en te bespreken, de rol van regisseur op de volgende werkplek was het vervolg van de dag. Beiden met een andere pet op.

Dinsdag, tijdens een afspraak met een oude bekende had de rol het meeste weg van sparringpartner, ik droeg mijn eigen pet. ’s Middags, de derde werkplek van die week was ik in mijn rol als adviseur in gesprek en aan het einde van de dag speelde ik daar een potentiële klant (bijzonder!) bij het bedrijf waar ik mijn opdracht vervul.

Woensdag, weer ergens anders, wederom adviseur/interviewer van een kwestie, later uit te werken, ’s middags, andere locatie andere pet een afstemming over wat formele dingen bij de organisatie waar ik nauw bij betrokken ben.

Donderdag. Voor de afwisseling begon ik de dag als sollicitant, de schoorsteen moet tenslotte ook roken, mijn eigen pet dat mag duidelijk zijn. Gehaast naar Vught om te kruipen in de huid van “leerling” en daarna meteen door naar een bijeenkomst in Eindhoven waar ik deelnemer was aan een discussie.

Op vrijdag begeleider van wat belastingzaken van iemand die zich in een inwerkperiode bevindt en ’s middags ontving ik bezoek uit Argentinië, filmopnamen bij mij thuis om als geïnterviewde mee te werken aan een promotiefilm. Een geweldige afsluiter.

Was het een overspannen week? Nee hoor, hartstikke onderspannen.
Ik wisselde 12 keer van rol en droeg 7 petten. Toen ik dat bedacht was deze blog al bijna klaar.

Voor de werkenden onder ons.

We kennen allemaal onze plek in het organigram. Hoe belangrijk dit toch wel niet gevonden wordt! Hiërarchie, functionele lijnen, rapporteren aan…, managers, teamleads. Natuurlijk is het ook een belangrijk element in een organisatie. Maar is de functie en beschrijving van taken en verantwoordelijkheden eigenlijk niet een onderdeel van iets veel belangrijkers?

Welke rol speel jij?

Welke impact brengt jouw aanwezigheid?
Laat jij de dingen gebeuren of zíe je ze gebeuren?
Of erger: misschien zeg je wel in opperste verbazing “wat gebeurt er allemaal?”
Hoe kijken anderen tegen jou aan en wat krijg jij bij anderen gedaan?
Wat is jouw waarde? Dit sluit allemaal beter aan bij je rol dan bij je functie.

Acteur?

Ik zie je al denken of het niet eens tijd wordt jezelf te zijn. Je hebt gelijk maar ik zie dit als iets anders dan een bewuste rol aannemen om daarmee het juiste te sturen, over te komen zoals je wenst en de juiste impact te leveren. Authentiek en daarmee soms ook onvolmaakt zijn is in iedere rol en met iedere pet op een cruciaal aspect. Op een gezonde wijze acteur zijn (zeker op die vrijdagmiddag).

Ik ga er mee stoppen.
Mijn vrouw roept dat de koffie klaar is.
Tijd om weer de rol als huismannetje op te pakken en straks weer het “Netflixertje” spelen. De thuis pet voelt goed.

Misschien nog een andere rol vanavond….?
Laat ik dan zeker mezelf zijn, heb ik er ook nog wat aan.

By the way: die rol als sollicitant liep goed af 😊

Jan

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

1 gedachte op “Who am I this time?”

  1. odette van den brand

    Wat een mooi stuk. Het zet me direct aan om mijn pettencollectie eens onder de loep te nemen.

Geef een reactie