Exponentieel snel ….. mijn laatste auto

Stel, je zit in de bovenste ring van de Amsterdam ArenA. Op de middenstip valt een waterdruppel. Iedere seconde verdubbelt de hoeveelheid water zich. Na één seconde zijn er dus twee druppels, na twee seconden vier, na drie seconden acht, enz.. Na hoeveel tijd (maanden, jaren misschien?) is het stadion helemaal ondergelopen door al die druppels?

Ik laat je nog even in spanning……

En wat heeft dat nou met mijn laatste auto te maken?

Nóg even wat:
Mijn zwager, iets ouder dan ik, kocht 10 jaren geleden een auto. Legendarisch en dramatisch waren zijn woorden: “Jan, ik denk dè di munne twidlèste auto is”. Voor de niet-Brabanders onder ons: de rest van zijn leven telde in zijn beleving nog maar 2 auto’s, dit was zijn voorlaatste. Trouwens: hij kocht 3 weken geleden zijn volgende auto!. En nou hoor ik hem niet meer!!

Ik had het nooit gedacht maar ik ga hem overtreffen in die uitspraak van toen.
Ik was zo’n idioot die vorig jaar aan de heer E.Musk, wonende Palo Alto, S. Valley, CA-USA een bedrag van € 1.000,– betaalde zodat ik dadelijk zijn 3e model mag bestellen, de Tesla dus. Het zal wel begin 2019 worden en dan geldt mijn uitspraak: “dit wordt mijn laatste auto”.
Maar ….het is minder dramatisch dan je zou denken.

Waanzin
Ik kocht mijn huidige auto begin 2011. Hij was nieuw.
Begin 2019 is hij dan 8 jaar oud, 280.000 km op de teller. Ik kocht hem voor € 50.000 en alles mee rekenend heb ik er dan pakweg € 98.000 aan uitgegeven. Met nog een restwaarde van misschien € 3.500, € 94.500 in 94 maanden. En dan heb ik de boetes van het CJIB nog niet meegerekend. Na flink wat rekenwerk: € 1.000 per maand, € 0,34 per kilometer. Dit zijn de feiten. Een ritje naar de werkplek in Utrecht kost dus maar liefst € 51,–.
Het is waanzin!!

Onzin
Een verschrikkelijke onzin dat ik mezelf met mijn 83 kg verplaats met een apparaat van 1.500 kg, in mijn uppie. Had ik mijn mobiliteit niet anders kunnen regelen voor dat geld? Misschien nu niet, maar straks wél, daar ben ik van overtuigd.

Mijn app koppelt de diverse vervoer-vormen dan wel aan elkaar, denk ik. Ik kan gaan en staan waar ik wil. Electrical, selfdriving cars, Uber-achtige oplossingen, Snapcar, de summon functie van voertuigen, vele vormen van auto of drone delen. TaaS (Transport as a Service), Pay-as-you-go, moet ik nog doorgaan?
Bob kan wel inpakken, hij hoeft niet meer te rijden.
Elektrische auto’s, het radio commentaar voor Formule 1 klinkt als het fluisterend verslag bij een biljart wedstrijd, je hoort Max geeneens meer aankomen.

Nu mijn volgende auto al ontworpen is als een computer die rijdt in plaats van een elektrische auto met veel elektronica, denk ik dat alle stappen die nu volgen héél veel sneller zullen gaan. Zie wat er gebeurt en gebeurd is en nog zal gebeuren met TV, video, muziek, telefoon, lezen, taxi, blockchain, cryptocurrency. Het gaat in enkele jaren volledig op zijn kop en we zijn gewend aan het feit dat snelle ontwikkelingen steeds sneller gaan. Ben ik een dromer of denk je tenminste dat dit nog wel een tijdje zal duren?

Maar hier kom ik even terug op “exponentieel snel”.
Ik heb de overtuiging dat de ontwikkelingen zo snel zullen gaan, dat we verbaasd zullen zijn.

45 Minuten
2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16384, 32768, 65536, 131072, 262144, 524288, 1048576 –> in 20 seconden al dit aantal druppels.
45 Minuten dus, beste mensen, zo lang duurt het tot je verdrinkt daar in dat stadion.

Dát is exponentieel snel, dát is wat er nu gebeurt.
Tot het zover is, overbrug ik die tijd nog maar even met een Tesla.

See you later?

Wanneer koop jij jouw laatste auto?

Jan

 

 

 

 

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie