Plaats delict: groen land (don’t tell Trump)

Een land zo leeg, zo stil, zo kaal, zo extreem, een zo groen land. Als de bevolkingsdichtheid gelijk was aan Nederland dan zouden er 1,2 miljard mensen wonen, dus de schamele 3 miljoen inwoners zie je nauwelijks. Buiten Ulaanbaatar en die enkele dorpen zijn het de nomadische bewoners waarvan je af en toe de gers ziet staan, heel ver weg, eenzaam, puntjes in de verte. Hun paarden, jaks, kamelen of schapen, ze zwerven rond. Mei/juni 2019, na 3 weken dwars door Rusland en Siberië waren we voor nog eens 3 weken in Mongolië.

Extremen
Hoe doe je dat als de winter met -40° à -50° je binnen houdt? Maar toch geen Elfstedentocht mogelijk daar wegens gebrek aan …… steden. Hoe doe je dat in de zomer, +35° à +40°? Hoewel we met dat laatste wel wat ervaring krijgen. Begrijp je dat wij er in het voorjaar waren? En als dan het ijs begin juni als grote witte vlaktes nog op het water ligt ervaar je het bijzondere van dit klimaat.

Nomaden, één met de natuur, zij zíjn de natuur. Wat een voorrecht om dan bij vier verschillende Nomaden families te verblijven gedurende een aantal nachten. Dit verhaal gaat over één van die families. Opa met zijn teengekrulde authentieke laarzen, hij kon maar niet begrijpen dat wij onze kinderen achterlieten. De zoon reed op zijn paardje rond en was zichtbaar trots dat wij volgden wat hij deed met de jaks. De smaak van verse jakroom, heerlijk.

De volgende morgen speelde zich aan de “voordeur” van de ger een prachtig tafereel af. Hij stond vastgebonden en eenzaam aan een paal, in mijn onschuld had ik het schaap even tevoren nog staan aaien, me afvragend: “Wat doet dat schaap hier?” Nou, dat zal ik even uitleggen. Diegenen met een zwakke maag kunnen hier het beste afhaken, tot de volgende keer.

Plaats delict: Lake Terkhiin
In verband met onze aanwezigheid wilde de familie een schaap slachten, wat een enorme eer, mijn eerdere aai was dus meer een zwaai geweest. Niet dat dit volgroeide dier anders nog lang zou leven hoor, maar dat even voor mijn eigen gemoedsrust. Het slachtproces volgt een traditie, in letterlijke zin: er vloeit geen druppel bloed.

Het schaap werd op zijn rug gelegd, ik bespaar je de speciale manier waarop hij werd gedood, maar pijnloos werd me verzekerd. De huid met wol en al werd gestroopt en ja dan moet het gebeuren natuurlijk: moeder zat al klaar met een immense lege schaal, floprhhhotseplll (of hoe klinkt dat?) daar rolt het hele zaakje in de schaal, ingewanden zien er niet zo feestelijk uit kan ik je zeggen, een leeg karkas bleef over. Nog altijd geen druppel bloed hè. Want zolang hij, inmiddels karkas dan, op zijn rug ligt en zijn keel heel…. Met een grote lepel werd het bloed uit de bodem van het karkas in een kan geschept. Dit is hun manier, hun natuur. Een bijzonder proces. Als alles achter de rug  is, is het kleedje daar bij die voordeur nog zo schoon als wat.

Veel vlees
Op reis in Mongolië eet je veel vlees, een rampreis voor vegetariërs, maar zelfs voor vleesliefhebbers is drie maal daags vlees geen piece of cake.

Het was vier uur die middag. We werden uitgenodigd in de familie-ger. Heerlijk, een bakkie melkthee. Nee dus. Voor de gasten stond er een overheerlijke schaal bereidde organen klaar, nu wel feestelijk. Een berg vlees man. En….dit kun je als hooggeëerde gast onmogelijk weigeren.

En na mijn zeer persoonlijke aai die morgen:
Lever okay, dat lust ik nog wel.
Nieren, gáát.
Hart, tsja.
Longen, ogen dicht.
Dunne darm gevuld met dat bloed van eerder, nergens aan denken.
Spoel het dan weg met het vocht waar alles in gekookt is………..
”don’t believe everything you think!” (Byron Katie).
Als je er dan later op afstand over nadenkt is het ontroerend mooi.
Dit is hun leven, dit is hun natuur en wij waren er even.

Mongolië
Een Groen Land.
Ssstt, niks tegen Trump zeggen, anders wil ie het ook kopen.
Op reis in Mongolië. Iemand moet het doen.

Ik schreef dit, enkele dagen geleden, op de camping in Duitsland.
Ook mooie natuur hier. Schöne Grüße

Tot de volgende keer.

Jan

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie