Zijn wij rovers?

Als je een “made-in-……” product koopt voor zo’n onmogelijk lage prijs, als je eigenlijk donders goed weet dat de lokale bevolking met hun verdiensten zich ternauwernood kan onderhouden, laat staan onderwijs voor kun kinderen, medische verzorging of fatsoenlijke behuizing, dan weet je dat we aan het roven zijn. De onmogelijk lage prijs. We doen ze te kort, wij plegen roofbouw op hun bestaan. Zijn wij rovers?

De hogedrukreiniger
Mijn tweede, hij begaf het een tijd geleden. Zo’n gele, bekend merk, ik zal geen namen noemen. De eerste die ik ooit had was ook geel, ik verdenk mezelf ervan dat ik die liet bevriezen. Zomaar spontaan ging die tweede kaduuk, oorzaak: geen idee. Zó deed hij het nog wel, zó niet meer. “Niet te repareren”, aldus een kenner.

Enkele weken geleden op een zaterdag bij een mega grote bouwmarkt. Ik struikelde bijna over een aanbieding van een hogedrukreiniger, € 99,–. Tsja, wel een onbekend merk, maar waarom zou ik eigenlijk zo’n gele kopen, die ging tenslotte stuk. Prijsvergelijk ter plekke: gelijke druk in bar, gelijk vermogen in watt, de gele kwam dan op € 160,–. Ik viel voor de €99,–, ware het niet dat ik bij het vinden van een lagere concurrentieprijs hem voor die prijs mocht hebben en dan nog eens voor 10% minder als “dank voor de tip”, zo schreeuwden ze dat van de daken. Tijd voor wat concurrentie-onderzoek ín de winkel. Jawel: € 89,– elders, bij een grote webwinkel, Cool man. Ik kon hem dus kopen  voor € 89,– minus 10% is € 80,–. Goede deal vond ik, maar toch…..het knaagde van binnen.

Kopen bij de lokale winkelier?
Onderweg naar huis dacht ik er aan of dit eigenlijk wel eerlijk is? Je krijgt wel eens voor de voeten geworpen dat je beter bij de lokale kleine zelfstandige kunt kopen, wel zo eerlijk voor die hardwerkende winkelier. Dat deed ik bij die gele, ja. Hier dacht ik dus aan. De winkelstraten raken leeg, niet leuk, maar de prijsverschillen zijn gigantisch, wat vind je als argeloze consument van die verschillen? Ik ben bezweken voor die bouwmarktgigant en velen met mij. Wat zou jij doen?

Zo bezweek ik vorige maand ook voor enkele simpele hulpstickertjes voor mijn auto. € 8,50  bij een Nederlandse webwinkel en € 1,81 bij Alibaba en die kwamen dan zelfs uit China. Kan dat wel? Wat zou jij doen? En wanneer ga ik bezwijken voor Charlie Temple, mijn bril kostte nu € 1.200,– bij de lokale brillenman. Veel te duur wat mij betreft. Wat doe jij?
Oh ja, ik ben ook deelnemer van de € 0,99-parade van Action.

De wereld verandert en daar doe ik zelf heel erg aan mee. Maar de race to-the-bottom zet me toch ook heel erg aan het denken. Een citroen uitpersen is een keer op. Hoe lang accepteren we nog die rommel van Primark waarvan de arbeid toch niet volgens de jongste Aziatische CAO  betaald is geworden, denk ik. Dat zijn bepaald geen “true prices”. Maar ook ik kocht er ooit een foute Kerst-trui voor € 12,–, heel fout.

Het geld drijft één kant op
Ik denk dat wij allemaal met dit soort keuzes zitten. De winkelstraten raken leeg, de wereld verandert en heeft dat altijd gedaan. Een wereld zonder de winkelstraten die toch al zo verschraald zijn, alleen nog maar DA’s en Miss Etams. De verandering is al lang gaande maar is het erg? Nee, misschien niet, het wordt gewoon anders en verandering is van alle tijden. Met alle respect natuurlijk voor die ondernemers die de strijd verliezen. Is het erg? Ja zeer zeker, want schaalvergroting en globalisering drijft het geld één kant op, rijken worden rijker. 

Ons roofgedrag, daar moeten we het over hebben. Maar ga ik dan volgende keer toch die dure lokale gele kopen? En volgende keer misschien € 1.400,– voor de nieuwe bril? Ik ben er niet uit. Hoe zie jij dit alles? Waar bezwijk jij en waar niet?

Is Primark het probleem? Of de bouwgigant, of Charlie? Zijn de lokale uitbuiters in het buitenland het probleem? Of ben ik het probleem? Wat vind jij?

Ondertussen ben ik toch gewoon namen aan het noemen merk ik.
Tot na de reclame, folks

Groet

Jan

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie