Why are you here?

Why are you hereAls ik een top-zoveel van beste door mij gelezen boeken zou moeten maken dan staan er twee ex aequo op nummer 1. Dat is Mao van Jung Chang en Mao’s massamoord van Frank Dikötter. Meteen daarna Congo van David van Reybrouck. Zeker niet gemakkelijk te lezen. Een luchtiger boek in de strandstoel (waar ik nooit in zit) is heel plezierig op zijn tijd, maar ik heb altijd het gevoel dat een boek me iets moet brengen aan kennis.

De boeken over het leven van Mao doen dat zeker, over de verschrikkelijke feiten in het China van Mao. Lees ze maar eens, Congo doet er weinig voor onder trouwens. Het lezen in een andere taal voldoet zeker ook aan mijn doelstelling, kan geen kwaad om je Engels en Duits op deze manier te onderhouden.

Maar afgelopen week heb ik me toch een leeservaring opgedaan!!

Na een dag werken kwam ik thuis en lag er een niet besteld boek van de bekende punt com boekhandel op mijn bord. Nee, niet besteld, toch gekregen. “Aardig van die lui maar wat moeten ze van me?”, was wat er in me opkwam. Excuses voor deze negatieve gedachte. Het bleek echter door mijn zoon te zijn geregeld. Hij had het al eerder gelezen en had het voor zijn vader besteld, aardig toch, aardig joch.

Nou was mijn vrouw me vóór en las het eerder dan ik, in één ruk uitgelezen zelfs en ze was enorm enthousiast, “móet je lezen!” Tsja, na twee gezinsreferenties kun je er niet meer om heen, dus deze week op een avond maar eens aan het lezen geslagen, op mijn kantoor/zolderkamer, in mijn eentje. Zo werkt lezen toch het beste, nietwaar. Na pakweg 2 uur, dun boekje dus, kwam ik hevig onder de indruk naar beneden.

Poef. Wat een ervaring.
The why are you here café, van schrijver John P. Strelecky.

Nou had ik al eens een collega van lang geleden die mij af en toe wat levensvragen stelde, zo van: “Jan, hoe blijf je nou altijd gelukkig?” of  “Wat moet je doen als….”. Geen idee wat ik daar toen op geantwoord heb trouwens.
Nu confronteerde het boekje mij met enkele échte levensvragen:

“Why are you here?”
“Do you fear death?”
“Are you fulfilled?”

Ik kan begrijpen dat je hier niet gelijk van onder de indruk bent, maar dat komt omdat je eerst de (positieve) hersenspoeling van het boekje moet ondergaan. Uiteindelijk kom je uit bij je “Purpose For Existing”. Klinkt het zweverig? Geloof me, hier liggen enkele keiharde waarheden. Het komt neer op het punt dat je díe dingen moet doen die bijdragen aan jouw persoonlijke levensdoel. En hoeveel mensen zijn eigenlijk niet bezig met dingen die daar niet aan bijdragen. Geldt dat ook voor mij?  Heb ik eigenlijk wel eens nagedacht over mijn Purpose For Existing?

Het klinkt al te eenvoudig dit soort dingen, wat is er zo bijzonder? Maar dompel je onder in het ogenschijnlijk simpele verhaal van the why are you here café en ik verzeker je dat je gaat nadenken. Ik kan er natuurlijk meer over vertellen maar laat ik hier stoppen en eindigen met een verhaaltje uit het boek, dat ik overigens al wel eens eerder had gehoord, en dat de essentie aangeeft van dit alles.

Het gaat over de ontmoeting ergens aan de Mexicaanse kust tussen een overwerkte zakenman uit laten we zeggen de VS en een eenvoudige lokale visser. De zakenman kwam er om stoom af te blazen en sprak met de visser, na hem al enkele dagen geobserveerd te hebben. Hij leek zo gelukkig.
“Wat doe je zoal de gehele dag?” vroeg de zakenman.
“Ik sta ‘s morgens op en ontbijt met mijn vrouw en kinderen en daarna gaan de kinderen naar school, ikzelf ga wat vissen en mijn vrouw gaat schilderen. Na enkele uren, als ik genoeg heb voor ons dagelijkse maal stop ik met vissen, ga naar huis en rust wat uit. Na het eten wandel ik met mijn vrouw over het strand, we wachten op de zonsondergang en de kinderen zwemmen wat in de zee”.
“En doe je dit iedere dag zo?”
“De meeste dagen wel, dit is mijn leven”.
“Dus je kunt iedere dag genoeg vissen vangen?”
“Oh ja zeker, er is voldoende vis”.
“Zou je meer vissen kunnen vangen dan dat je nodig hebt voor je familie?”
“Natuurlijk, ik vang er ook meer maar die laat ik weer gaan, ik hou van vissen, zie je”.
“Waarom vang je er niet zovéél als je kunt en verkoopt die op de markt? Je kunt veel geld verdienen en na verloop van tijd een tweede boot kopen, en een derde, een vierde. En daarmee zou je dan een nog veel grotere vangst bereiken, meer geld en na enkele jaren goed verdienen open je een kantoor in een grote stad en ik wed dat je binnen tien jaar en groot internationaal visconcern kunt bezitten”.
“Waarom zou ik dat doen?” vroeg de overdonderde visser.
“Voor het geld natuurlijk, je wordt rijk en gaat daarna heerlijk met pensioen”.
“Maar wat moet ik met al dat geld en wat moet ik doen als ik met pensioen ga?”
De zakenman ging verbaasd verder: “Je kunt dan alles doen wat je hartje begeert”.
“Dus ik zou met mijn familie in een klein dorp kunnen gaan wonen, samen ontbijten, een beetje gaan vissen?”
“Ik zou niet weten waarom niet, wellicht is er dan wat minder vis beschikbaar, maar nog genoeg voor jou”, riep de Amerikaan triomfantelijk.
“Misschien iedere avond een strandwandeling met mijn familie en de kinderen?”
“Natuurlijk, je kinderen zullen dan ondertussen misschien je kleinkinderen zijn”.
De visser schudde zijn hoofd, wenste de zakenman het allerbeste en ging naar het strand.
(Strelecky, 2003)

Beste lezer: succes met de ratrace.

Ik ga nadenken…..

Trouwens: zojuist het boek voor de tweede keer gelezen!

 

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

1 gedachte op “Why are you here?”

 1. Joris van der Heijden

  Leuk verhaal en goed inzicht!
  Ik herkende dat laatste verhaaltje ook en ik vind dat het inderdaad een goede essentie weergeeft.
  Blijf zo schrijven Jan.
  Vriendelijke groet,
  Joris

Geef een reactie