Wie wordt nummer 5?

Wie wordt nummer 5Toen zij de nodige rapportages had opgesteld was het tijd om het af te stemmen met de bedrijfsleider, maar het maken van een afspraak met hem wilde niet vlotten: “Ik heb gebeld maar hij heeft de eerste weken geen tijd, je kent hem, maar ik heb meteen een afspraak gemaakt voor dinsdag over 3 weken, ik kan het dan natuurlijk niet meer op tijd op het hoofdkantoor aanleveren, maar dat kan ik ook niet helpen, dat begrijp je wel”.

Hij had een relatief klein project toegeschoven gekregen. Dat leek me goed voor zijn ontwikkeling, een enorme harde werker, kon hij zich eens bewijzen. Ik wist wel dat zijn vaste programma redelijk vol zat, maar laten we eens kijken hoever hij komt, zo dacht ik.

In het tweede update gesprek met mij hierover was wederom zijn antwoord: “Sorry, maar ik heb nog geen tijd gehad, er kwam zoveel tussendoor, er was gewoon geen tijd, ik zit zo vol”. Begrijpelijk, toch?

Hij kwam enthousiast naar mij toe: “Ik heb alles afgerond, kunnen we morgenvroeg samen naar mijn memo kijken?” De volgende morgen bespraken we samen een, naar eerste aanblik, prima memo met de nodige uitwerkingen en analyses. Na het samen doornemen bleken de conclusies te ontbreken en toen we die samen al pratende  probeerden te trekken liep het al snel vast omdat er tegenstrijdigheden bleken in de analyses. “Tsja, dat was mij ook al opgevallen”, verzuchte hij. Ik heb hem terug moeten sturen om nader te analyseren.

Hoe herkenbaar vind je het bovenstaande? Medewerkers die ogenschijnlijk goed functioneren, hard werken maar….. toch net die eindstreep niet of niet op tijd halen. Om redenen waar ze niets aan kunnen doen, zo lijkt dat althans. Het gaat hier over het aspect waarvan ik maar niet genoeg kan benadrukken hoe belangrijk ik het vind. Deliverables!!

Is iemand in staat te leveren? Volgens verwachting een “product” af te geven, van een hoge kwaliteit en op tijd graag. Geeft hij of zij daarbij dan ook nog de indruk af dat het nog net een stapje de verwachting overstijgt, in kwaliteit, in tijd, ja dan heb je te maken met een topklasse medewerker. Zo wil je het graag, daar hoop je op, de high potentials van deze wereld. Maar wat zijn ze dun gezaaid!!
Zolang ik aan het werk ben en met anderen samenwerk kan ik de voorbeelden tellen op één hand, het zijn er namelijk 3, op nummer 4 heb ik overigens wel zicht momenteel.

Die topklasse medewerker die ik bedoel zou in de bovenstaande voorbeelden als volgt hebben geacteerd:

Toen zij de nodige rapportages had opgesteld was het tijd om het af te stemmen met de bedrijfsleider, gelukkig had ze al ingeschat wanneer ze zover zou zijn en, anticiperend, weken geleden de afspraak met hem al gepland om geen tijd te verliezen. Ze was na weliswaar een eindspurt net op tijd klaar voor de afstemming met de bedrijfsleider gisteren. Na de nodige aanpassingen vanuit die afstemming kon het eindresultaat vandaag, één dag voor de deadline, bij het hoofdkantoor worden aangeleverd.

Hij had een relatief klein project toegeschoven gekregen. Dat leek me goed voor zijn ontwikkeling, een enorme harde werker, kon hij zich eens bewijzen. Ik wist wel dat zijn vaste programma redelijk vol zat, maar laten we eens kijken hoever hij komt, zo dacht ik. Bij het aannemen van het project had hij in 20 minuten de acties bepaald en de nodige vragen bij anderen uit kunnen zetten en daarna in drie keer één uur werken het tussen zijn vaste taken gepland. De ochtend dat we de afronding bespraken was hij al om 7.00 uur ’s ochtends begonnen om ons gesprek voor te bereiden. Ik was dik tevreden met het eindresultaat.

Hij kwam enthousiast naar mij toe: “Ik heb alles afgerond, kunnen we morgenvroeg samen naar mijn memo kijken?” De volgende morgen bespraken we dit samen. Hij was tussendoor al drie keer bij mij langs geweest omdat hij op bepaalde punten het spoor bijster raakte, ik kon hem steeds wijzen in de juiste zoekrichting. Ik zag hem in de tussentijd ook eens met een rood hoofd achter zijn spreadsheets zitten. Na het samen doornemen van het memo bleken de conclusies juist te zijn. Ik had een prachtig werkstuk dat besproken kon worden in het Managementsteam.

Ik nodig alle toekomstige collegae uit.

Wie wordt nummer 5?

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie