De bal in het netwerken

Naamloze afbeeldingHeel veel actueler dan de titel doet vermoeden kan ik toch niet zijn, dacht ik zo.
Het juichpak heb ik niet aan maar als niet-voetbal-liefhebber bevind ík mij zelfs met een behoorlijke regelmaat voor de buis. Laten we maar eens zien hoe ze de bal daar in Brazilië kunnen laten rollen. De 2e ronde is bereikt, ik ben benieuwd hoe het verder gaat.

De goede lezer heeft misschien een taalfout vermoedt in de titel?
“Spatie vergeten Jan?”
“Nee hoor”.
Ik ga het uitleggen.

Einde van een werkdag, weer eens onderweg naar zo’n netwerk borrel. De uitnodigingen daartoe zijn talrijk, als ik overal naar toe zou gaan zou mijn neus wijnrood worden, nog roder dan de geleegde neus op een koude zondagmorgen fietstocht (de kenners weten waar ik het over heb!).
Maar wanneer het me past en zint ben ik van de partij.

Je komt binnen, badge op, toch wel handig als je weet met wie je aan je net werkt.
Meestal ken ik er wel iemand maar je zou ook kunnen zeggen dat ik 98% niet ken en eigenlijk gaat het me ook daarom. Tussen al die saaie blauwe en zwarte herenpakken (sorry dames, jullie zijn ver in de minderheid) maak je kennis met anderen, je stapt af op die man daar in de hoek, het levert soms echt leuke contacten op.

En toch …….. is voor mij deze vorm, waarbij netwerken het hoofdproduct is, het minst interessant. Ik heb daardoor eigenlijk een hekel aan het woord gekregen. Ik heb zelfs het gevoel dat het alom een wat negatieve bijklank heeft gekregen en ik onderschrijf het nog ook, geloof ik.

Tsja, de andere kant van het verhaal is dat mijn (interim)wereld en al of niet succes daarin zeer gebaat is bij een veelheid van contacten en mensen kennen. Eigenlijk andersom: ze moeten jou kennen. Thuis zitten is geen optie en alleen het cv kan hier zijn werk (nog) niet doen.

Hoewel mijn “kanaal” in alle gevallen loopt via de welbekende bemiddelings bureaus en ik daar ook zeer bewust voor kies, moet ik toch constateren dat het initiële contact over een nieuwe opdracht altijd anders ontstaat. En anders wil zeggen: iemand kent jou, tipt jou of geeft jou de tip, rechtstreeks of via via. Op deze manier heb ik sinds 1998 !! geen dag werk gemist. Toch een beetje succes, vind je niet?

Maar netwerken is niet genoeg.
Ik verkondig al jaren de hogere vorm daarvan die ik plastisch uitdruk als: “laat de bal rollen”.
Zie hier mijn Braziliaanse associatie.

Ik kan niet genoeg benadrukken dat het in contact komen of zijn met anderen je veel plezier moet geven. Als dat níet zo is, vergeet het dan maar. Je doet het niet of het gaat je niet goed af. Ik kan je vertellen dat het mij ongelooflijk veel plezier doet. Die kop koffie, dat hapje eten. Echt boeiend. En netwerken is dan een bijproduct, geen hoofdproduct.

Met de bal rollen bedoel ik dan ook het aangaan van de meest diverse contacten, ik beschouw ze altijd als zeer zinvol.  Inventiviteit en spontaniteit kunnen je brengen tot verrassende afspraken.

Neem eens contact met iemand op als je een goed verhaal van zijn/haar hand leest!
Initieer eens om samen met iemand naar een event te gaan!
Drink eens een kop koffie met iemand die je 15 jaar niet zag!
Ga eens fietsen met een collega interimmer!
Maak een afspraak met de spreker van gisterenavond, hij had zo’n goed verhaal.
Vraag eens raad aan een ander!
Geef eens een ongevraagde tip aan iemand!
Help een ander eens vooruit of vraag zelf om hulp!

Ik kan je vertellen dat de mogelijkheden legio zijn, ik ben nog lang niet door alle ideeën heen, sterker nog die groeien alleen maar. Social media geven ons prachtige mogelijkheden maar is toch echt niet meer dan de ondersteuning voor het vis-à-vis contact. Zonder uitzondering wordt jouw initiatief gewaardeerd en als je iets geeft, krijg je ook wat terug. Op zijn minst een leuk contact en als je van zo’n afspraak naar huis rijdt ben je altijd rijker, zelfs als jíj de rekening betaalde.

Moet je dan als een kip zonder kop overal op af rennen? Nee, bepaal jouw focus en interesse en acteer voluit binnen die grenzen. Laat die bal over jouw grasmat rollen en er ontstaan onverwachte kansen. Goed voor je prijzenkast.

Waarheen rolt die van jou?
Ik wacht op je voorzet en sta niet buitenspel.

Jan

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie