Een paar maanden geleden. Hard werken voor mij in de zaal bij Lifehacker Martijn Aslander.
Martijn praat op lichtsnelheid. Vooral niet gaan lachen want dan mis je zijn volgende zin. Hij schetste een toekomst van 5 tot 10 jaren en wát ons dan allemaal te wachten staat!
Hou je vast.
Ik verklap hier mijn eindconclusie al vast.
Niet voor te stellen welke veranderingen onze ouders in hun leven hebben meegemaakt, de maatschappij, techniek, lucht- en ruimtevaart en meer. Veel van wat wij vandaag zo normaal vinden was er in hun jeugd gewoon niet. Van géén auto naar een eigen auto, (hoewel die DAF van pa toen al misstond). Van géén televisie naar zo’n onooglijk beeldbuisbakbeest in de huiskamer, en een bakelieten telefoon (huh… bakeliet).
Maar ik ben overtuigd van het feit dat onze generatie, wij dus, een nog veel grotere verandering meemaken en vooral, nóg gaan meemaken.
De meesten mensen die ik dit voorhoud zijn het niet helemaal en soms helemaal niet met mij eens, maar hoe eigenwijs het ook klinkt, de meesten hebben het gewoon nog niet door.
Ik wil even terug naar Martijn, Back to the Future dus eigenlijk, misschien wel de meest gebruikte woorden deze maand. Het was dan ook uniek om aanwezig te zijn op een datum die lang geleden als futuristisch beschouwd werd.
Oké, Martijn dus, back to the future. Ik stel voor dat we samen in mijn rijdende server stappen (mijn future-Tesla, bedoel ik), we verbinden een electriciteitskabel met de klokkentoren van Strijp-S, zo ging het toch in de film hè, en daar gaan we naar …… 31 oktober 2035.
2035, we herkennen onze omgeving nog goed, we kijken rond zoals Marty in de film, we spreken een, letterlijk, oude bekende, hij verhaalt over vroeger, een 20-tal jaren geleden. Het begon zich toen af te tekenen dat tientallen verschillende technologieën convergeerden, exponentieel snel (bedankt Martijn).
Een verhaal over individuele technologieën die als het ware toegepast werden bij elkaar, zo ontstonden er nieuwe technologieën en nieuwe mogelijkheden, exponentieel snel.
Iedere technologie was wel bekend, maar toch realiseerden we ons niet tot welke spectaculaire ontwikkelingen die convergentie zou leiden, exponentieel snel.
- Nanotechnologie, de enorm grote wereld van kleine dingen, weinigen begrepen het.
- Robotisering, miljoenen robots in luttele jaren en robots die robots bouwden.
- 3D printing, hebben we vermoed dat dit de wereld zo op zijn kop zou zetten?
- Zonne-energie, hoe zielig begon het op ons eigen dak, mét subsidie, maar dat energie gratis zou worden, het vermoedde olietekort bleek achteraf een lachertje.
- Zelfrijdende auto’s, over zelf sturen lachen kinderen ons uit.
- Biotechnologie, wisten wij welke mogelijkheden dit zou scheppen.
- “Cloud computing heeft de toekomst”, wat een achterhaalde kinderlijke gedachte.
- Augmented reality, er waren van de idiote brillen.
- Digitalisatie ……
- Cognitive computing….
- Kunstmatige intelligentie ……
- Holografie….
- Kwantumtechnologie…
- Internet of Things….
- Drones…
- Big data…
Moet ik nog doorgaan?
Technologieën die qua mogelijkheden en toepassingen van elkaar gebruik maken, in elkaar overvloeien, combinaties van ondenkbare mogelijkheden.
Back to the future … 2035
Smartphones en laptops alleen nog in een museum te zien, relikwieën uit het verleden.
Wat is werkelijkheid en wat is virtueel, de grenzen zijn vervaagd, een holografische werkelijkheid. Werken? Zo goed als alles is zero touch. De zero labor factories, de lights-out-offices, de wereldmacht aan de grote companies en iedereen zijn personal virtual assistent. Alle taalbarrierres geslecht en buitenaards leven is oud nieuws.
We gaan terug naar vandaag.
Zo maar wat woorden uit de Volkskrant van deze dag:
“uitzendbureau’s voor robots!”
“ook de komende jaren krijgen we een tsunami van nieuwe data over ons heen, in 2020 een triljard (1.000.000.000.000.000.000.000 ) sensoren die deze data genereren”
“iedere vliegreis een terrabyte aan data, 100.000 vluchten per dag”
Zoek geen wetenschappelijke verantwoording in deze blog, die is er niet.
Convergerende technologieën.
Hou je vast.
Exponentieel snel.
Ik ben nieuwsgierig naar alle ontwikkelingen.
Overtuigd van het feit dat onze generatie, wij dus, een nog veel grotere verandering meemaken en vooral, nóg gaan meemaken.
Ik ben ook een beetje bang.
Hoe kijk jij er tegen aan?
Heb jij het door?
Jan