Luister nou eens!

Twee orenEen beetje Social Media gedrag geeft je een overdaad aan spreuken, Loesjes, Omdenkers, onzin en treffende wijsheden. Een beetje moe word ik daar wel van en toch….deze week nog:
“Listen more than you talk. Nobody has learned anything by hearing themselves talk”
Sir Richard Branson.

En ik ben het eens met Sir Richard.
Luisteren zou een nieuw schoolvak moeten worden.
Wie luistert er tegenwoordig nog? Wie toont er nog echte interesse?
Het gebeurt je dat mensen quasi belangstellend op maandag vragen hoe je weekend was om dan al halverwege jouw antwoord te beginnen met hun eigen verhaal want daar ging het hen eigenlijk om, de oprechte luisteraars en geinteresseerden onder ons daargelaten natuurlijk.

Een buurman van lang geleden vroeg belangstellend hoe onze vakantiereis naar ergens ver weg was verlopen. Ik sprak er zeker enkele minuten enthousiast over om dan snel over te móeten schakelen naar zijn Hapertse campingverhalen waar we vervolgens een behoorlijk deel van de avond aan spendeerden. Leuk!
Niets tegen Hapert overigens, dat kan super zijn.
Wie toont er nog echte interesse?
Wie hoort zichzelf liever praten?

“Nobody has learned anything by hearing themselves talk”.
Ik ben het ook niet eens met Sir Richard. Niet altijd.
Het triggert bij mij iets anders.
Ik zou willen stellen dat het heel leerzaam kan zijn om jezelf te horen praten.
Ik nodig je er zelfs toe uit.

Ik schreef eerder al over het door mij geintroduceerde woord spoachen (https://janvandenbrand.nl/spoachen/) in de betekenis:
“door middel van het luisteren naar en het gesprek met elkaar de gesprekspartner aanzetten tot nadenken, zijn/haar geest slijpen en hem/haar daarmee vooruit helpen en begeleiden”.

Jouw verhaal vertellen, jezelf horen praten, zelf iets uitleggen wat je bezighoudt of wat je plan is, is een enorm krachtig middel om er zelf van te leren. Iets vinden, iets bedenken, iets op papier zetten of anderszins uitwerken wordt pas echt getoetst als je het jezelf hoort uitleggen.
Maar is dit een pleit voor ook maar mr. Camping Hapert spelen?

Nee, hoor. De Engelsen hebben er een prachtige uitdrukking voor: “lend me an ear”
Weet je wat? Je kunt mijn oor lenen, sterker nog, je kunt ze alle twee hebben.
Ik zal jouw verhaal misschien wat verstoren door scherpe vragen te stellen. Misschien voel je je wel in je blootje staan want hoewel het zo logisch leek in je hoofd brengt het zelf uitleggen de zwakheden keihard naar voren. Je leert er enorm van en het is steeds een prima test.

En als je verhaal klinkt als een klok?
Hoe waardevol is het dan wel niet om bevestiging te krijgen?

Linkedin staat vol met “5 ways to…..” of the “10 things not to do if….”.
Hier komt de mijne: “5 ways to help an other person”

Luisteren
Luisteren
Luisteren
Luisteren
Luisteren

Dus beste Sir Richard, ik ben het niet altijd met je eens.
“You will learn a lot by hearing yourself talk”.

Probeer het eens uit.
Ik ben er voor je.

Sir Jan

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

2 gedachtes op “Luister nou eens!”

  1. Peter Hermans

    Hallo Jan. Altijd weer leuk om je stukjes te lezen. Heel herkenbaar. Ik deel je ervaring over spoachen al gebuikte ik dat woord tot vandaag niet. Ik probeer zelf op die manier mensen te laten nadenken over wat ze zelf zeggen om zodoende verandering in gang i te krijgen.

Geef een reactie