Deliberate error

Nog een beZeilschipetje in de vakantieroes?
We houden het kort.

Ik had er in deze betekenis gewoon nog nooit van gehoord! Een geniale simpelheid of misschien een simpele genialiteit.
Wat is het verhaal?

 

De afgelopen twee weken was ik op visite bij onze westerburen en hoewel zij hun lidmaatschap hebben opgezegd, werden wij desondanks lid van hun National Trust. Ik ben inderdaad niet rancuneus. We bezochten daardoor (gevoelsmatig) gratis nogal wat Manors, Kastelen, Landhuizen.
Zo ook Buckland Abbey in Devon, niet zo ver van Plymouth.

En van dat bezoek is me iets bijgebleven. Het sprak me aan.
De deliberate error.

Sir Francis Drake, zeg maar de Michiel de Ruyter van Engeland bewoonde eens deze Abbey, maar was niet zo vaak thuis. Deze doerak bevoer voornamelijk de wereldzeeën en versloeg zo onder andere de Spaanse Armada voor onze eigen Grevelingen kust. Sir Francis Drake, een piraat of een held? Je mag het zeggen.

Één van de vrijwilligers in de Buckland Abbey vertelde het verhaal van zeevaarders van weleer, die toen al heel goed een koers konden bepalen met hun zeilschepen. Maar eenmaal aangekomen bij een verre kust toch nooit precies genoeg konden weten waar ze zich bevonden. Afwijking van de gevaren koers kon ze een net wat andere richting hebben gegeven en wat dan te doen zonder Google. Ga je links of rechts om een specifieke plek aan de kust te vinden? Links naar het zuiden misschien, maar hoever dan? 1 dag zeilen of 6 dagen? Of had je net de bestemming op 10 mijl na gemist en had je rechts gemoeten?! Omdraaien, 6 dagen terug en rechts proberen? Maar ja, misschien was je er toch 5 mijl later. Wat een dilemma.

De geniale simpelheid: maak een deliberate error.
Zet een koers uit die je zoveel bewuste afwijking geeft van de te bereiken plek dat je zéker verkeerd uitkomt, véél te noordelijk bijvoorbeeld. Als je de kust nadert, dan gewoon naar het zuiden varen en je vindt met zekerheid je doel.

Ik heb er een paar dagen mee rondgelopen.
“Know what you don’t know” is een uitspraak van Steve Jobs.
De deliberate error als oplossing.

Mocht je mij betrappen op een error binnenkort, misschien is hij wel deliberate dan. Geniaal simpel of simpel geniaal.

Ik hou van die simpelheid, maar simpel is het moeilijkst.
Einstein zei het al.

Groet van een simpele ziel

Jan

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

2 gedachtes op “Deliberate error”

  1. Mooi inzicht om zeker een vastgesteld doel te kunnen bereiken door eerst opzettelijk af te wijken en met ruimere marge te kijken. Dit betekent eerst meer onzekerheid in het proces naar het doel toe. Als alle betrokkenen die bijdragen aan aan dit proces op de hoogte zijn van deze “deliberate error” kan dat wel eens een heel trefzekere methodiek zijn om het juiste doel te bereiken. Ik zie je eerste positieve praktijkervaring graag tegemoet !

Geef een reactie