Chriet is niet meer

Dat was schrikken vanochtend.
Chriet is niet meer.

Als een ware Ivo Niehe wil ik in herhaling vallen.
Mijn bericht van januari 2014 ging over deze kabouter Plop avant-la-lettre en als eerbetoon aan hem nog eens deze blog.

 

7 Miljard bewoners op onze planeet….and counting.
Ik zou uit 7 miljard stemmen zonder moeite die van Chriet herkennen. Enkele weken geleden hoorde ik hem nog op de radio. Zijn stem komt wat mij betreft in aanmerking voor Unesco Wereld Erfgoed.

Voor mij is hij onvergetelijk. Zijn uitspraak klonk bijna gebrekkig, je kent dat gevoel wel dat je iemand eigenlijk wilt helpen met zijn gesprek. Met een zalvende stem, een zwaar Limburgs accent en af en toe een wat krassend keelgeluid vertelde hij ons over de nieuwste technische snufjes, de jaren 70 en 80. Chriet heeft veel van de dingen die wij vandaag normaal vinden voorspeld, een echte visionair, zo kwam hij tenminste over. Hij voorspelde mobiele telefonie, digitale fotografie, beeldtelefoons en van hem hoorden we het eerst over microchips en dat de rol van de kranten teruggedrongen zou worden. Tsja, het was in de tijd dat een horloge met ingebouwde rekenmachine het maandagochtend gesprek beheerste.

De wereld was duidelijk: Chriet was enthousiast en hij vertelde wat we konden verwachten. En nu? Nu zijn we gefrustreerd als een technologische ontwikkeling wat te lang op zich laat wachten: “het moet kunnen dus waarom duurt het zo lang?”

Chriet was medeoprichter van Het Huis van de Toekomst en wat later Het Kantoor van de Toekomst in Rosmalen. Hij wilde ons doen geloven dat de medewerker van de toekomst niet meer naar kantoor hoefde te komen om te werken, idioot nietwaar! We spreken over 1995 en konden we ons er iets bij voorstellen?  Niet alles wat Chriet voorspelde was realistisch, de meeste ontwikkelingen zijn namelijk nog veel sneller gegaan dan waar  Mr. “Wondere Wereld” van droomde!

Het moet ook in díe tijd geweest zijn dat je regelmatig las over het Paperless Office, ook Chriet had hier zijn visie over. Al het papier zou verdwijnen, alles digitaal, weg met die stoffige archieven.

Niet zo lang geleden sprak ik een kennis wiens bedrijf ging verhuizen. Hij vertelde er levendig over en de verhuizing klonk als zeer georganiseerd en wat opviel: iedere medewerker kreeg vooraf één doosje en dat was het maximale wat hij of zij mee mocht nemen naar de nieuwe werkplek. Dat kon ook, want alle informatie was gedigitaliseerd. Een Paperless Office, Chriet wist het al.

Wat korter geleden een eigen ervaring: een verhuizing van 3 medewerkers/collega’s. 6 Ruimbemeten kasten moesten vrijgemaakt worden voor hun komst, ordners, dozen, verhuiswagen. Mannen met karretjes volgestapeld, onderweg een doos of wat verliezend. Het liep desondanks vlot, de kasten waren snel vol. Makkelijk om zo alles bij de hand te hebben. Papier, wel te verstaan.

Chriet: wij moeten je helaas teleur stellen. De ontwikkeling van het kantoor zonder papier gaat namelijk toch echt wat minder snel dan jouw vooruitziende blik ons voorspiegelde. Want ondanks het eerdere doosjes-voorbeeld is de constatering dat er nog erg gehecht wordt aan de papieren opslag. We zijn al lang zover dat we dingen kunnen digitaliseren, er is niets wat ons in technische zin weerhoudt, maar toch is er een enorme hardnekkigheid om dingen lekker in een ordnertje te stoppen, gemakkelijk om terug te zoek joh en een goede bewijsvoering. “ze maken mij niks, ik kan het allemaal aantonen”.

Toegegeven: in mijn interimvak heb ik het behoorlijk gemakkelijk, ik sleep steeds weinig historie mee en heb geen 6 kasten te vullen, zelfs het doosje krijg ik niet vol. Ik heb namelijk niets op papier. Ik heb gewoon naar Chriet geluisterd, ik digitaliseer zelfs mijn eigen aantekeningen voor zover ik nog een pen ter hand neem, ik fotografeer de whiteboards en win het van iedereen die het zo gemakkelijk in een order kan opzoeken.

Prive ben ik zo mogelijk al veel verder. Ik digitaliseer alles, bewaar niets meer op papier, ik bewaar het ergens op een wolk en heb een goede backup situatie en het is altijd en overal mobiel bereikbaar. Administratie, foto’s, boeken, muziek, alles, alles, alles.

Het papierloze kantoor komt er, dat is voor mij een zekerheid.

Ik wil hierbij iedereen uitnodigen digitaal te gaan. Je leven wordt een stuk gemakkelijker, alles terugzoekbaar en als je een beetje met je tijd meegaat pluk je het overal en altijd snel ergens vandaan.

“Ze maken je niks en je kunt alles aantonen”.

Een zegen en Chriet is mijn held.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie