Gladio, vertel het niet verder!

Een bizar toeval van de afgelopen maanden leidde tot dit verhaal. Ik kan er niet meer omheen en moet vertellen over operatie Gladio. 

Als je er nog niet eerder van hoorde, verbaas je dan net als ik dat deed.

 

 

Het toeval

29 en 30 december 2016

Twee dagen wandelen in een zeer winters Nederland, koud, mist, rijp. En dan overnachten in Fort Bakkerskil in Nieuwendijk (http://www.fortbakkerskil.nl/historie.html), niet al te ver van De Biesbosch. Het Fort dateert uit 1880 en maakte deel uit van de bekende Nederlandse verdedigingslinie. In de beide oorlogen was het ook onderdak voor bijna honderd soldaten. Er werd nooit gevochten en sinds 1951 is het niet meer in gebruik voor militaire doeleinden. Of toch….
de afwikkeling van de opheffing van de organisatie duurde tot 1994 !!

12 juni 2017

Een zakelijke afspraak in Wassenaar, in de prachtige Villa Maarheeze. Een prima en fijn gesprek met een van de huidige kantoorhuurders in deze villa. Vanaf 1946 was hier het hoofdkwartier van de Inlichtingendienst Buitenland.
In 1994 werd het opgeheven na heftige interne twisten……

Gladio
Waar gaat dit over?

We lenen de naam even van de Italianen. De Koude Oorlog en de communistische dreiging was snel na de Tweede Wereldoorlog de reden om een zogenaamd stay-behind netwerk in te richten. En dit verspreidde zich al snel over vele Europese landen en vermoedelijk waren de organisaties aan elkaar gelinkt.

Een stay-behindgroep diende in het geval van een Sovjetinvasie in de dan bezette gebieden een guerrillaoorlog te starten, de dreiging was reëel. Die noodzakelijkheid werd gezien omdat er een niet te stoppen overmacht was van Sovjet strijdkrachten.
De naam van de stay-behind organisatie: Gladio.

Geheim
Eerst in 1990 kwam de naam Gladio naar buiten en werd het bestaan van het stay-behind netwerk toegegeven. Ook dit gebeurde in Italië. Tot die tijd was het zéér, zéér geheim. De CIA en de NAVO waren de “sponsors”. Er is in de laatste jaren veel onderzoek naar verricht en er zijn speculaties dat het netwerk in sommige landen verviel tot een terreurorganisatie. Vermeende contacten van het Belgische Gladio netwerk met de Bende van Nijvel? In Spanje betrokken bij de autoritaire regering van Franco?  Werden bij de aanslag in 1980 in Duitsland explosieven gebruikt van Gladio opslag? Er is meer níet bekend of bewezen dan wél. Een stay-behind netwerk had veel wapens opgeslagen en de mate waarin dat allemaal geheim is kan al snel tot verkeerde dingen leiden.

In Nederland ook?
Ja ook hier.
De Nederlandse organisatie is erin geslaagd 35 jaar lang in het geheim te opereren. Zelfs de BVD en de ministers waren niet op de hoogte van het bestaan ervan. In 1990 heeft de toenmalige premier Ruud Lubbers het bestaan van een Nederlandse versie van de stay-behind organisatie toegegeven. Hoewel de Nederlandse inrichting hiervan nooit onder leiding van de NAVO zou hebben gefunctioneerd, indien….

Ook in Nederland betekende dat veel geheime wapenopslag en er zijn veel indicaties dat een deel van deze wapens in handen zijn gevallen van de georganiseerde misdaad. In 1997 nog liet de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een onderzoek uitvoeren naar de archieven van de Nederlandse Gladio  organisatie. Maar…. opheffing in 1992 en de archieven waren vernietigd. Over geheim gesproken. Het is verbazingwekkend.
De zwijgplicht van betrokkenen is er nog altijd.

Fort Bakkerskil
Maar wat heeft ons bed & breakfast adres daar mee te maken?
Het Fort bood onderdak aan deze geheime organisatie Gladio, wapenopslag en training van manschappen die in het diepste geheim werden getraind voor het voeren van een guerrillaoorlog.
Gewoon, daar vlak bij De Biesbosch, in het akker.

Villa Maarheeze
Maar wat heeft mijn Wassenaarse afspraak daar mee te maken?
Hier was het hoofdkwartier gevestigd….

En zo kwam ik gewoon twee keer in korte tijd Gladio tegen, een toeval?
Ik houd het niet langer geheim.

Mijn verhaal is onvoldoende historisch verantwoord, dus hou het even tussen ons, hè.
Maar lees gerust eens https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Gladio.

Je zult versteld staan!

Groet

Jan

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

1 gedachte op “Gladio, vertel het niet verder!”

  1. Qanon Dutch Patriots

    bestaat nog steeds , in iedergeval de tactieken zijn vandaag de dag nog steeds actueel alleen heeft het de naam en toepassssing van veranderd !! het is gelieerd aan oa de Rothschilds als dagger van de navo. valse vlag operaties zoals van de ddr tijd

    QAnons

Geef een reactie