Het piramidespel van William

De beste man is sinds 2013 niet meer onder ons maar toch kwam ik hem vandaag al web-toerend nog tegen, William Glasser en zijn Learning Pyramid. Ik vind het bijster interessant en juist het onderste deel van de piramide vond ik een eyeopener, het is dát wat ik iedere keer weer zo ervaar. Prachtig dus om dat bevestigd te zien. Als iets bevestigd wordt is het blijkbaar geen eyeopener maar ik gebruik toch graag deze contradictio in terminis. Even doorlezen tot het eind voor jóuw eyeopener.

Cryptocurrencies en Blockchain
Een aantal maanden geleden zijn mijn zoon Rob en ik gestart om ons te verdiepen in Cryptocurrencies en met name de onderliggende Blockchain Technology. Het eerste doel dat we voor ogen hadden was om in staat te zijn deze complexe materie op een begrijpelijke manier over te brengen aan een ander.

Hoe gaan we dat leren?
Het internet afgestruind en alles wat er ook maar over te vinden is, zijn we gaan lezen.
En heel langzaam ontstaan dan de contouren van je kennis. In juli gingen we naar een Meetup, Bitcoin Wednesday Amsterdam  en we hebben hier geluisterd naar internationale sprekers, tsjonge jonge, of we dat allemaal gesnapt hebben….? YouTube was vervolgens een geweldige bron, kijken, zien en horen, oké, zo komt er wel schot in.

Wat vond William eigenlijk van deze leer-stappen?
Kijk maar eens naar de top van de piramide.

Prima dus om te starten met lezen, maar het leereffect is slechts 10% van wat we lezen. Luisteren in Amsterdam, ook goed maar de 20% onderschreef ik zojuist al met of-we-dat-allemaal-gesnapt-hebben?

YouTube, ja dat gaat dan al snel beter. Met het zien en horen schakelen we al snel op naar 50% met kennisvergaring.

We spraken er samen over, legden met elkaar nog veel vragen op tafel. En overal in de omgeving ook maar eens de vraag gesteld aan deze of gene wat de ander er eigenlijk van snapt. Nou, dat valt nogal tegen (eigenlijk ben ik niemand tegengekomen), blijkbaar komen velen niet verder dan lezen en als ik het bij mijn oude ik naga, dan haak je na 6 zinnen al weer af, dus minder dan 10% op die manier. We zijn ook gaan dóen. We kochten wat Bitcoins en Ether, maakten aan elkaar over, volgden de koers-ontwikkelingen en verdienden er zelfs wat (oud) geld mee.

Presenteren
En ons eerste publiek kwam in beeld en we mochten voor een aantal professionals van de Rabobank presenteren, toch een beetje hol-van-de-leeuw gevoel, nietwaar? We hebben een presentatie voorbereid, ieder deed enkele slides en dat overlegden we dan met elkaar alvorens we er een lopend verhaal van bouwden. Het begrijpelijk maken, al doende nog het nodige uitzoeken, het schrijven er over, dat scherpt je enorm aan en het ging goed met onze kennis. Dat vond William ook, kijk maar eens naar het middengedeelte van de piramide. Zie je die 70% en 80% bij discussiëren en doen?

Wie leert het meest?
Maar dan komt het voor mij steeds fenomenale. Als je gaat presenteren en een ander hopelijk gaat leren te begrijpen hoe dat zit met die Blockchain Technology, dan is de vraag: en wie heeft er nou het meeste van geleerd? William wist het al. Dat ben je gewoon zelf. Ondertussen hebben we alweer een belangrijke volgende presentatie gehad en staan er nog enkele geboekt. We gaan weer veel kennis opdoen dus.


En nu jij?
Voor mij is het zien van die piramide een enorme bevestiging.
En ik pas het altijd veel toe. Leg maar eens aan een ander uit wat je plan is of je aanpak. Of geef maar eens aan waar je mee zit? Als je het eigen probleem vertelt borrelt soms de oplossing ook gewoon bij jezelf op. Op zijn NLP’s: Iedereen heeft alle hulpbronnen in zich die nodig zijn om de gewenste resultaten te halen. Het aanboren daarvan door zelf te “delven”, daar gaat het hier om.

Ik daag jou uit om hét maar eens te vertellen.
Wat is jouw idee? Jouw worsteling? Waar zit je mee? Hoe wil je iets oplossen? Hoe zie je jouw kansen? Er zijn eindeloze mogelijkheden. Ik gun je die 95%.
En ik ben graag jouw publiek.

Groet van jouw toehoorder

N.B. Als  Rob en ik voor jou mogen presenteren, let me know!!
Leren wij ook nog wat!

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

1 gedachte op “Het piramidespel van William”

  1. veronique boelaars

    Hallo Jan,
    nav mail betreffende bijeenkomst in Eindhoven (dank voor de uitnodiging. maar verplichtingen elders) klikte ik door naar je site…ik vind bovenstaand artikel erg mooi!
    Complimenten. groet Veronique

Geef een reactie