Kruipwinst


Deze morgen in het restaurant van een witte golfbaan in Best. Iemand had ons beiden getipt om maar eens samen koffie te drinken. We kenden elkaar niet, een gesprek zonder iets te brengen/halen als doel. Het zijn voor mij altijd de mooiste. Zo ook deze. Als je dan na anderhalf uur opstaat zou je kunnen denken: “Tsja, wat heb ik hier eigenlijk aan gehad?”. Maar dan ben je het momentresultaat aan het meten. En we hadden toch geen doel! Het is echt anders want je moest eens weten wat dit gesprek wel niet zou kunnen gaan betekenen. Het is een beetje mijn “signature dish” om zo te redeneren.

“Do you love your wife”
Het denken hierover had eigenlijk ook te maken met Simon Sinek. Je kent de vele “talks” van hem wel en nog deze week keek ik naar het Joetjoepje “Do you love your wife?”. Anders dan de titel doet vermoeden ging zijn woordenwaterval over consistency.

Als je naar de sportschool gaat en je probeert daarna vast te stellen of je lichamelijke conditie verbeterd is, dan merk je niets. Geen effect, er is niks merkbaar. Als je je tanden poetst en controleert of je daarna een gezond gebit hebt, dan zal het je teleurstellen, er is niks merkbaar. Als jij een glas water voor je vrouw meebrengt vóórdat je aan jezelf denkt, vliegt ze je niet gelijk om de hals, er gebeurt niks!

Zelfs een work-out van 9 uur in die sportschool doet niets aan de gezondheid van die dag, maar als je langere tijd iedere dag 20 minuten gaat, dan gebeurt er wat. Zelfs 4 uren lang je tanden poetsen doet niets met je tanden maar iedere dag drie keer en de loopbaan van de tandarts ziet er heel anders uit. Als je emmers water haalt voor je vrouw, ga zo maar door…..

“It’s not the intensity but the consistency”
Aldus Simon. Blijf bouwen, blijf aan je idee werken, volhouden en consistent gedrag. Iedere keer maar weer opnieuw. In de afgelopen 20 jaren had ik zo ongelooflijk veel gesprekken, meerdere keren per week, regelmatig met mensen die ik dan nog niet kende. Het was en is dan ook mijn enorme plezier om hier mee bezig te blijven, koffie drinken, koekje erbij,  iedere keer maar weer. Consistent gedrag dus. Let overigens op dat je dan niet naar de sportschool móet (van al die koekjes).

En wat is de waarde van een individueel gesprek?
Wat heb je er nou aan als je er geen direct doel aan verbindt?
Kun je die tijd niet beter anders inzetten?

Als je niets nodig hebt
Als succes in je professionele leven gevoed wordt door de kennis en vraag ván en de relatie mét andere mensen, ga dan niet als een dolle koffie drinken als de vraag bestaat. “It is not the intensity but the consistency”. Doe het als je niets nodig hebt, dat is bouwen aan waarde. Soms is dat hard werken voor mensen maar als dit consistent gedrag je ook plezier geeft…..

Al die contacten en juist de accumulatie daarvan maken jouw wereld rijk, een wereld waarin zoveel mogelijk is, het blijft verbazen. Ook het gesprek van deze ochtend was een stap in die consistentheid en die stap zelf ontstond dan weer uit hoe je bij een ander bekendstaat met dit gedrag. Accumulatie ten top. Ik zou nog 6 pagina’s kunnen schrijven over wat dat dan allemaal gebracht heeft.

Dus na het fantastische gesprek deze morgen, zonder uitkomst, zonder verdere afspraak, was ik een gelukkig man. Dagresultaat nul maar toch een huizenhoge winst.

Kruipwinst
Ja, ik hou van nieuwe woorden.
Kruipwinst.
Niet meetbaar op korte termijn maar gemakkelijk te meten op lange termijn.

Wie is het er mee eens? Of niet?

Jan

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie