De ceremoniemeester

Alle airco’s staan op stand loei, tijd voor een opmerkelijk verhaal. 

Het is al bijna twee jaar geleden. Ik was ceremoniemeester op de bruiloft van mijn oudste zus, sowieso geen alledaags gebeuren maar zeker niet als het bruidspaar 70 en 76 jaar oud is, Mia en Dré. Die rol was me op het lijf geschreven, wat had ik daar zin in. Waarom was het bijzonder? Waarom schrijf ik daar nu over? Lees verder.

 

Waarom het bijzonder was
Nog even wachten, dat ga ik zometeen uitleggen, maar de cliffhanger die ik er nu over wil afgeven is dat er een loop van gebeurtenissen was die leidden tot de bruiloft en die loop begint, vreemd genoeg, bij mij. Ik heb het niet gedaan, Dré is voor mij de superheld, maar toch begint het bij mij.

Zo zie ik dat graag en zeker niet om mezelf een eer te geven maar wél omdat het mijn overtuiging raakt dat niets wat gebeurt op zichzelf staat, altijd is er de-loop-der-dingen, alles is verbonden en dingen zien gebeuren als gevolg van, is zo magnifiek. “Wat als toen niet….” of “dit kwam omdat op dat moment….” En het heeft te maken met …….familieopstellingen.

Waarom ik daar nu over schrijf
Twee redenen: omdat ik deze zomer bij Ton de Rooij/Rootonde een aantal sessies familieopstellingen volg. Voor wie geen voorstelling daarvan heeft, klik maar eens op de link. Wellicht is het dan nóg niet zo helder voor je, dat is volstrekt normaal maar geloof me het is iets magisch. Voor wie het al kent, magisch hè.
De andere reden is dat we enkele dagen geleden met mijn twee zussen en zwagers gezellig uit eten gingen. Het wordt zometeen wel duidelijker.

Het verhaal
Ik volgde enkele jaren geleden een NLP opleiding en een onderdeel daarvan waren de familieopstellingen. Het ging over mijn familie achtergrond, hoe zag het gezin er vroeger uit, wat gebeurde er, wat was er aan de hand? Het was indrukwekkend voor mij want het heeft jou mede gevormd. Geen rampverhaal maar er is altijd wat en het gaf me enorme inzichten die ik niet eerder had. Ik ga er niet verder op in.

Maar het was zo indrukwekkend dat ik na afloop de gedachte had om er met mijn zussen eens over te praten. We spraken af met zijn drieën en dat was voor ons erg ongebruikelijk en ze vroegen zich af wat “onze Jan” van plan was. Ik wilde graag met hen delen wat ik in die familieopstelling gezien had en vragen hoe zij zich dingen herinnerden. Het was een mooie avond, goed om gedaan te hebben. Het was mijn jongste zus Ine die toen voorstelde om een keer met de betere helften erbij te gaan eten, mooie uitkomst toch? En zo gebeurde het.

Wil je met me..?
En aan die eettafel gebeurde het volgende. Mijn oudste zus ging naar het toilet en het gesprek kwam tijdens haar afwezigheid toevalligerwijs uit op een insinuatie van zwager Hans of het niet eens tijd werd voor Dré om…. “Ja”, zei Dré, “ik heb er al wel eens aan gedacht, maar vind het ook wel moeilijk”. Ik gaf aan dat Mia het wel zeer bijzonder mooi zou vinden, ze had het alleszins verdiend. “Meen je dat?” vroeg Dré. Dat was geen zaad op de rotsen. Het was echt secondenwerk dat Dré tot zijn conclusie kwam: “Dan ga ik haar nú vragen”. Even ademhalen voor de lezer. Zus naar toilet, held Dré beraamde zijn plan, zus terug van toilet en het huwelijksaanzoek was daar. En plein public, in een druk restaurant. Een waanzinnig gebeuren.

En zo kwam het. Enkele maanden later was de bruiloft daar en of ik dan ceremoniemeester wilde zijn. Daar stond ik dan met een hoge zijde de ceremoniemeester te spelen. Fantastisch.

Alles is verbonden en dingen zien gebeuren als-gevolg-van is zo magnifiek.
NLP-familieopstelling
daardoor gesprek met zussen
daardoor familie etentje met aanzoek
daardoor bruiloft
daardoor ceremoniemeester

“Wat als ik toen niet….” en “dit kwam omdat op dat moment….”.
Zou het anders tóch gebeurd zijn? Of zou het er niet van gekomen zijn? Zou ik ceremoniemeester geweest zijn?

Dré was de held, hij stelde niet uit tot later, terecht, want wat als later eerder komt?
Maar door de start van de-loop-der-dingen kwam het zover.
Alles is verbonden. En om in termen van familieopstellingen te blijven: het systeem heeft het zo bepaald.

Tijdens het etentje van enkele dagen geleden waren er geen bijzondere aankondigingen verder. Gezellig, lekker eten en een goede bediening, ook een mooi systeem trouwens.

De familie groet jullie

Jan

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie