Ken jij de waarheid?

De foto hier heeft weinig met mijn blog te maken. Ik zag hem onderweg en vond het  komisch maar de tekst geloof ik haast niet, jij wel?

Het is nog maar kort geleden dat de aangekondigde regen door Buienradar gewoon uitbleef. Ik had wat gepland buiten en dat toch maar uitgesteld want het was overduidelijk: er kwam een grote bui aan, hij was er al bijna. Maar wat bleek: er is geen spát gevallen. Wie kun je nog vertrouwen? Als zelfs knuffelweerman Piet Paulusma met zijn verwachting over “Moarn” betrouwbaarder is dan Buienradar? Mijn klomp brak op meerdere plekken, is Buienradar nou ook al Fake News? Wie kent de waarheid nog? Een zorg wat mij betreft.

Voor ons aller geliefde Trump een echte uitkomst. Als een bericht hem niet helemaal past, meestal helemaal niet, dan noemt hij het Fake News. En als de twitter-etter zelf iets verkondigt, verdenk ik hém van Fake News. Heel handig. Maar oh wat haat ik dit.

Is het iets nieuws?
Nee, maar ik bedoel zeker niet list en bedrog dat we al heel lang kennen. Wie herinnert zich nog het aftreden van Staatssecretaris Charl Schwietert in 1982? Na enkele dagen bleek dat hij toch niet de doctorandus was waarvoor hij zich uitgaf en Luitenant Schwietert was eigenlijk niet verder gekomen dan Korporaal.

Wie kent de waarheid nog? Ik bedoel ook niet het feit dat CV’s wat overdrijvingen kunnen bevatten. Die universitaire opleiding aan Nyenrode die een 4-daagse cursus bleek te zijn of die sabbatical die een periode van werkloosheid verhulde. Het verdoezelen van de waarheid, nooit goed, maar een heel klein beetje te begrijpen is het ook wel, soms. Een goed sollicitatiegesprek en je bent er meestal wel achter. Ik hou wel van een tikkie kwetsbaarheid van de sollicitant, eerlijk zijn over wat niet goed ging, het siert de mens want niet alle munten zijn kop.

Is het iets nieuws? In tijden van spanningen en oorlog op het wereldtoneel was het er altijd al, hoe kunnen we de vijand of de eigen bevolking misleiden? Duitsland had zelfs zijn minister van propaganda Joseph Goebbels. Hij hield het langer vol dan Schwietert.

Is wat we zien en horen wel waar?
Het gaat over het kwijt zijn van de waarheid in ons alledaagse leven, een steeds groter probleem.
Wat wáár is vervaagt steeds meer. Social Media staan bol van hele en halve onwaarheden. Wat is waar, wat is niet waar? Photoshoppen is inmiddels van alledag en welk Youtuubje is nou echt? Wat we zien is misschien niet waar.  Ik vrees het moment dat de techniek in staat is iedereen te laten zeggen wat je wil, overtuigend in beeld gebracht, niet van echt te onderscheiden. Wat we horen is misschien niet waar. Als Mr. President Fake News verkondigt, is het dan wel echt Fake? Of onverwacht waar? Pff, wat ingewikkeld.
 
Wie schoot de MH17 neer?
Wie is de boef in de straat van Hormuz? Weten we dat?
Graancirkels? Zijn het toch die vermaledijde aliens?

Maar ook voor degene die wél de waarheid meldt, iets te zeggen heeft, iets oprecht víndt, iets verkondigt en zelfs het bewijs heeft. Geloven we het dan? Of is het een “Trumpje”?

Komische uitwassen?
Wat denk je van die idiote complot theorieen?
De Flat Earth Society, want geloof jij nou echt dat de aarde rond is?
De “We never went to the Moon” believers, disbelievers eigenlijk. Naar de maan? Dat kan toch helemaal niet.
Of is dat niet komisch?
Nee, een complot theorie is niet komisch. Denk aan “De grote vervangingstheorie” als inspiratie voor Christchurch en El Paso.

Is ware liefde trouwens nog wel waar?
Breken er misschien gouden tijden aan voor waarzeggers?
We krijgen dikke geschiedenisboeken, mensen.

Welke te verwachten rampspoed, die iedere dag over ons heen wordt gestort, blijkt straks gewoon niet waar te zijn geweest. In de jaren 80 was de zure regen een voorspeld ecologisch Hirosjima en de regendruppels zouden op termijn gaten in de kleren branden! Het was niet waar, zeker niet in die mate, welke krachten bepaalden dit nieuws jaren lang? Global warming, en het is niet dat ik dit niet geloof, maar het is zo verdomde moeilijk geworden om alles in de juiste verhouding te zien.
 
Wat is er eigenlijk nog waar?
En in welke mate? Wie kent de waarheid nog? Het verontrust me enorm.

Ik ben gewoon een waar-nemer (oeps).
Waarschijnlijk vind jij er ook iets van? Niet-waar? Of geloof je het wel?
Laat maar weten, je kunt je geheimen altijd bij mij kwijt.
Neem gerust je tijd, want wie gelooft, haast zich niet.
Als ik je geheim tóch niet bewaar, dan roep je gewoon “Fake News”.
Een Trumpje, het werkt, verschrikkelijk.
 
Oat moan

Jan

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie