Waar ga jij mee stoppen?

Ik heb een uitdaging voor je. Er was de afgelopen maanden veel tijd om te mijmeren. Weinig onderweg, meer thuis zijn, zelfs reistabletten hielpen niet meer!

Maar eerst even dit: heb je afgelopen weken de 2022-vraag gekregen? “Wat zijn jouw voornemens?” Een nieuw eetpatroon of zo, hard nodig want de extra kilo’s zijn weer samengeschoold rondom je middel, als vleesgeworden bewijs van corona-stilzitten. Je denkt vast dat ik achterloop, want waarom begin ik daar nu in februari pas over? Maar dat heeft een belangrijke reden.

Stoppen?
Die uitdaging gaat niet over voornemens maar over de niet zo gebruikelijke vraag: “waar ga jij mee stoppen?” Mijn nieuwjaarswens liet ik rond de feestdagen gepaard gaan met deze vraag. Ronduit indrukwekkende antwoorden kreeg ik hierop, daarover zometeen meer. Eén was erg vindingrijk door te zeggen: “ik ga stoppen met niet-sporten”.

Waar ga jij mee stoppen? Stoppen bedoeld als verbeteractie. Stoppen met roken, met te veel eten of stoppen met de auto pakken voor kleine afstanden is wel erg mager wat mij betreft, is meer een voornemen, het verwatert snel en ligt te veel voor de hand. Ga eens op zoek naar een andere uitdaging. Bijvoorbeeld iets veranderen bij jou van binnen, in je houding of gedrag, iets dat je bezighoudt dat eigenlijk niet zou moeten of iets dat je iedere keer maar weer kwaad maakt zonder fatsoenlijke argumenten. Stop ermee. Ik zal je helpen met mijn stop.

Maak het niet te groot
Ik ga stoppen met het uitvergroten van dingen én eenmaal vergroot er dan een scherpe mening over te hebben. Om het nog wat anders uit te drukken zou je kunnen zeggen: “maak het niet te groot”. Wat bedoel ik daarmee? Als zich iets voordoet in je omgeving, in Nederland of in de wereld. Een nieuwsfeit, een ontwikkeling, een schandaal, een vernieling. Al snel wordt het enorm groot gemaakt door negatieve pers, in polarisatiezoekende talkshows en door onszelf in je eigen hoofd of in gesprekken met elkaar. Meningen vliegen over de tafel. Maar als je iets uitvergroot verschijnen er altijd scherpe randen. Een digitale foto kun je ook vergroten tot je pixels ziet, dat gebeurt altijd.

Maak het niet te groot. Ik bedoel niet inslapen, nergens druk over maken, je mening verbergen of niets interessant vinden. Nee, ik bedoel perspectief zien, iets van meerdere kanten bekijken. Als je uitvergroot zie je het perspectief niet meer, als je het niet te groot maakt kun je er figuurlijk omheen lopen en het van alle kanten bekijken. Nuanceren, polarisatie voorkomen, begrip bevorderen en de werkelijkheid zien. Stoppen met uitvergroten is mijn stop actie.

Toen ik het bericht verstuurd had, ik noemde het een preview op deze blog, kwamen er antwoorden, heel erg veel antwoorden. Veel reacties kwamen laat met bijna zonder uitzondering de opmerking dat er bedenktijd was geweest. De laatste nog maar enkele dagen geleden. De vraag bleek een trigger te zijn voor veel en bleek voor velen moeilijk te beantwoorden, zeker voor degenen die niet antwoordden misschien? Ik beloofde de reacties samen te vatten. Hierbij dus.

De reacties
Ik denk dat sommigen het idioot vonden, je gaat toch nergens mee stoppen! En niet stoppen kwam zeker voor als reactie, je zou het als een perfect antwoord kunnen zien, alles is gewoon goed. Anderen dachten lang na en er kwamen uitgebreide indrukwekkende verhalen, ik kreeg een kijkje in hun binnenste, ik was getuige. Zo mooi!
Er zijn enkele rode draden te bespeuren.
– Kiezen voor jezelf, stoppen met de hoge lat, einde aan de ratrace, allerlei varianten om jezelf niet te verliezen
– Stoppen met irriteren, geen beïnvloeding door negatieve energie van anderen, dat was er nog zo een
– Wat denk je van kiezen voor minder, meer dan eens was dit het
– Een einde aan je bewijsdrang, stop met de twijfel aan jezelf en jezelf niet langer in de weg zitten
En een paar zijn nog aan het nadenken, zo lieten ze me weten. Ik hoop dat ze niet stoppen met antwoorden.

Nee, nadenken over stoppen met iets is niet zo gebruikelijk, maar ook je zolder moet een keer opgeruimd worden, stoppen met rommel! In je hoofd is ook nog genoeg rommel om een plek te geven, ik zou er niet mee wachten. Je zou het vandaag alvast kunnen doen, want let wel: dit is de laatste dag dat je nog zo jong bent!

Succes met je voornemen (!) om te stoppen.
Mocht je niet willen stoppen met antwoorden: ik zie er naar uit.

Groet
Jan

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie